Strona 1 z 1

Kwas jabłkowy.

PostNapisane: 23 sierpnia 2018, 17:51
przez alamakota
Dzień dobry, gdzie w Jaśle kupie kwas jabłkowy? :niepewny:

Re: Kwas jabłkowy.

PostNapisane: 24 sierpnia 2018, 18:48
przez ruda33
Może to ma być ocet jabkowy .

Re: Kwas jabłkowy.

PostNapisane: 25 sierpnia 2018, 22:08
przez szmitu3
Nie lepiej sobie samemu zrobic ?
Ocet jabłkowy : 1kg jablek , 1litr wody 4 łyzeczki miodu , w szlanym słoiku , pokrojone jabłka z miodem , przykryc gruba lniana scierka . Zostawic w cieplym miejscu . Po 4 tyg ( czasem mieszajac drewniana lyzka) jak przestanie sie pienic ( znaczy ze fermentacja zakonczona ) przelac do szklanych butelek i trzymac w chlodnym miejscu. Jesli splesnieje podczas fermentacji to trzeba wyrzucic.
Moja zona w podobny sposob ( bo tam sa jeszcze inne przyprawy ) zrobila zakwas z czerwonych burakow ,i barszcz czerwony wyszedl z tego zajebisty !!