Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producentom

Dział służy do zamieszczania opinii i ocen. Tutaj znajdują się tematy zawierające opinie o restauracjach, pizzeriach, lekarzach, fryzjerach itp.

Moderator: paul_proteus

Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producentom

Postprzez wieszcozjesz » 28 listopada 2012, 16:09

Witam
Postanowiłem poprowadzić bloga o chemii w jedzeniu lub jak kto woli jedzeniu w chemii. Zakładam tu temat by każdy zainteresowany zdrowiem swojego dziecka i swoim, powinien to wiedzieć.
Jak uniknąć groźnych dodatków w żywności i na co zwracać uwagę.

http://wieszcozjesz.com.pl

Jaki jest cel bloga? Żeby uświadomić ludzi co niebezpiecznego spożywają codziennie a jak bardzo może im to zaszkodzić. Poza tym jestem nonkonformistą i ten blog jest moim małym protestem przeciwko temu co się teraz ludziom wciska do jedzenia. Jeżeli uda im się tu trafić i przeczytają co jedzą to może przestaną kupować szkodliwe produkty i od małego faszerować nimi dzieci.
Co niby ma to zmienić? Podejście ludzi do wizyty w sklepie by zanim coś wrzucą do koszyka może przeczytali skład produktu. Ja się nauczyłem bardzo szybko oceniać czy warto brać produkt czy nie i nie jest to trudne. Wystarczy chcieć.
Nie wierzysz w żywność 100% bez chemii? Ja też nie.Dlatego piszę "jedzenie bez *zbędnej* chemii" a to już duża różnica.

To taka moja zajawka i pisze to tutaj na forum. Mam nadzieję że kogoś zainteresuje.

Pozdrawiam
wieszcozjesz
Debiutant
Debiutant
 
Posty: 9
Dołączył(a): 28 listopada 2012, 16:07

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez Zakręcona » 28 listopada 2012, 16:21

Bardzo dobry pomysł. Jeszcze jak byś zaznaczał który produkt zawiera GMO to była bym wdzięczna.
Zakręcona
Guru
Guru
 
Posty: 193
Dołączył(a): 20 września 2012, 10:30

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez Regulator » 28 listopada 2012, 16:47

Świetny pomysł. Będę śledził :ok: Sam od jakiegoś czasu czytuję skład tego co kupuję i czasami łapię się za głowę...
Avatar użytkownika
Regulator
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
 
Posty: 406
Dołączył(a): 24 stycznia 2011, 11:45
Lokalizacja: Kraków

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez Strange Love » 28 listopada 2012, 16:59

Super sprawa, na pewno dołączę na fb żeby was śledzić ;) Ja polecam też aplikacje na telefon, nazywa się E-Codes lub E-Kody i można wpisać w telefon nawet w sklepie te tajemne cyferki ze składu lub nazwę substancji i wyskakuje na co szkodzi lub nie, z czego uzyskuje się i co powoduje nadużywanie.
Avatar użytkownika
Strange Love
Guru
Guru
 
Posty: 100
Dołączył(a): 31 maja 2010, 14:35

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez wieszcozjesz » 28 listopada 2012, 18:25

Cieszę się że zainteresował was temat.
Program E-kody mam ale rozbudowałbym go trochę bardziej albo napisał swój tylko nie mam aż tyle umiejętności niestety.
Odnośnie GMO to postaram się nad tym pomyśleć, może wprowadzę jakiś specjalny znacznik do tego żeby oznaczać produkty bez GMO.
wieszcozjesz
Debiutant
Debiutant
 
Posty: 9
Dołączył(a): 28 listopada 2012, 16:07

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez Architekt » 28 listopada 2012, 20:00

Z tego co ja zaobserwowałem to właśnie dzieci w okresie od urodzenia do 3 lat są narażone na różne przypadki chorobowo-wirusowe, które rzekomo nie wiadomo skąd się wzięły. Następny okres to 50-tka. Z tego co widzę to po 50-ce ludzie padają jak muchy.
Jeszcze niedawno myślałem, że w sklepie jest dostępne jakieś 30% zdrowej żywności ale teraz już w to nie wierzę. Można tylko próbować wybierać mniejsze zło i mieć wiarę w to, że skutki chemii nas ominą lub nasz organizm okaże się silniejszy.

Wg mnie dobrze jest pić wodę to raz na jakiś czas powinno odfiltrować organizm z toksyn.

a tu ciekawostki dla tych co nie są na czasie :D
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.d ... rd=Glybera
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/glyb ... 7179eb5464
To oznacza modyfikację ludzkiego DNA, w Europie będzie to więc pierwsza zalegalizowana terapia genowa. Komisja Europejska już ją zaakceptowała.
Architekt
VIP
VIP
 
Posty: 584
Dołączył(a): 21 września 2009, 17:09

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez dax » 29 listopada 2012, 09:21

Bardzo fajna strona, już wysłałem linka do kilku znajomych. Mam nadzieję że sukcesywnie będą dodawane następne produkty.
Avatar użytkownika
dax
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
 
Posty: 263
Dołączył(a): 25 listopada 2010, 07:24

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez Strange Love » 29 listopada 2012, 09:36

Co do aplikacji, to są w necie ludzie co piszą takie rzeczy, może by sie znalazł ktoś chętny do współpracy.
Na następny produkt proponowałabym jakiś produkt typowo dla dzieci, jakieś obiadki gotowe czy deserki albo kaszki, jest trochę tego...
Avatar użytkownika
Strange Love
Guru
Guru
 
Posty: 100
Dołączył(a): 31 maja 2010, 14:35

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez wieśniak » 29 listopada 2012, 10:46

Pora umierać z głodu :rotfl: ,bo nie ma nawet jednego artykułu spożywczego bez chemii, więc od dziś nie jem NIC! Idę do lasu znaleźć drzewo na trumnę,bo te sklepowe też przesycone chemią :rotfl:
Wpierd.... to świństwo od lat ,a dopiero teraz ktoś się tym zainteresował ?Dziwi mnie ,dlaczego ?Może jakaś korporacja wyczuła przypływ gotówki poruszając i nagłaśniając ten temat ? Jedno jest pewne nadal będę żarł syf ,bo nawet własne uprawy nie są bez chemii :hyhy:
wieśniak
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
 
Posty: 499
Dołączył(a): 13 marca 2012, 10:52

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez wieszcozjesz » 29 listopada 2012, 18:24

wieśniak napisał(a):Pora umierać z głodu :rotfl: ,bo nie ma nawet jednego artykułu spożywczego bez chemii, więc od dziś nie jem NIC! Idę do lasu znaleźć drzewo na trumnę,bo te sklepowe też przesycone chemią :rotfl:
Wpierd.... to świństwo od lat ,a dopiero teraz ktoś się tym zainteresował ?Dziwi mnie ,dlaczego ?Może jakaś korporacja wyczuła przypływ gotówki poruszając i nagłaśniając ten temat ? Jedno jest pewne nadal będę żarł syf ,bo nawet własne uprawy nie są bez chemii :hyhy:


Kolego forumowy wieśniaku
Ja ci tylko radzę, zwracaj uwagę na to co kupujesz. Jeżeli byś nie wiedział to cukry, tłuszcze, białka to też chemia. Cały czas pisze żeby jeść bez *zbędnej* chemii czyli szkodliwych barwników, konserwantów czy słodzików, a to duża różnica. Ja tylko pokazuję co w czym jest a jaką już drogę obierzesz to twój wybór. Nie myśl sobie że cywilizacyjne choroby (nowotwory, cukrzyca, otyłość) biorą się znikąd.
wieszcozjesz
Debiutant
Debiutant
 
Posty: 9
Dołączył(a): 28 listopada 2012, 16:07

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez wieśniak » 29 listopada 2012, 20:12

wieszcozjesz napisał(a):
wieśniak napisał(a):Pora umierać z głodu :rotfl: ,bo nie ma nawet jednego artykułu spożywczego bez chemii, więc od dziś nie jem NIC! Idę do lasu znaleźć drzewo na trumnę,bo te sklepowe też przesycone chemią :rotfl:
Wpierd.... to świństwo od lat ,a dopiero teraz ktoś się tym zainteresował ?Dziwi mnie ,dlaczego ?Może jakaś korporacja wyczuła przypływ gotówki poruszając i nagłaśniając ten temat ? Jedno jest pewne nadal będę żarł syf ,bo nawet własne uprawy nie są bez chemii :hyhy:


Kolego forumowy wieśniaku
Ja ci tylko radzę, zwracaj uwagę na to co kupujesz. Jeżeli byś nie wiedział to cukry, tłuszcze, białka to też chemia. Cały czas pisze żeby jeść bez *zbędnej* chemii czyli szkodliwych barwników, konserwantów czy słodzików, a to duża różnica. Ja tylko pokazuję co w czym jest a jaką już drogę obierzesz to twój wybór. Nie myśl sobie że cywilizacyjne choroby (nowotwory, cukrzyca, otyłość) biorą się znikąd.

W jakich czasach żyjesz w średniowieczu ,gdy nie wiedzieli co to rak i cukrzyca? Ogarnij trochę rozwój medycyny to sam zobaczysz, że dawniej, dawniej umierali tak samo tylko że nie było mediów które to nagłaśniały i nikt nie wiedział z jakiego powodu nastąpił zgon.Założę się że za 10 -20 lat wymyślą znowu coś innego, a społeczność pochłonie to jak powietrze :hyhy:
Normalnie aż rzygać się chce jak na każdym portalu widzę GMO ... każdy narzeka a wpie.... jak małpa kit. Bez modyfikacji roślin nic by teraz nie było NIC! Nawet głupiej pszenicy czy kukurydzy ,nie mówiąc już o jabłkach czy śliwach :P
Widzę że najłatwiej jest powiedzieć coś jeśli wszyscy coś mówią ,nie ważne czy to ma sens i czy ma się o tym jakiekolwiek pojęcie ... :dobani:
wieśniak
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
 
Posty: 499
Dołączył(a): 13 marca 2012, 10:52

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez Architekt » 29 listopada 2012, 23:40

wieśniak napisał(a):W jakich czasach żyjesz w średniowieczu ,gdy nie wiedzieli co to rak i cukrzyca? Ogarnij trochę rozwój medycyny to sam zobaczysz, że dawniej, dawniej umierali tak samo tylko że nie było mediów które to nagłaśniały i nikt nie wiedział z jakiego powodu nastąpił zgon.Założę się że za 10 -20 lat wymyślą znowu coś innego, a społeczność pochłonie to jak powietrze :hyhy:
Normalnie aż rzygać się chce jak na każdym portalu widzę GMO ... każdy narzeka a wpie.... jak małpa kit. Bez modyfikacji roślin nic by teraz nie było NIC! Nawet głupiej pszenicy czy kukurydzy ,nie mówiąc już o jabłkach czy śliwach :P
Widzę że najłatwiej jest powiedzieć coś jeśli wszyscy coś mówią ,nie ważne czy to ma sens i czy ma się o tym jakiekolwiek pojęcie ... :dobani:

Akurat statystyki umieralności na raka w Polsce (jeżeli są) to na pewno potwierdzą to o czym mówisz co wg mnie jest nieprawdą. Można nawet spojrzeć na obłożenie oddziałów onkologicznych w Polsce. To mówi samo za siebie. To nie jest kwestia mediów.

Bez modyfikacji obok mojej działki rosną dwie jabłonie i owocują. Jabłka nie jak z obrazka ale niepryskane i zdrowe.
Naturalnie, że jeżeli naszczepione jest nowe drzewko to bez oprysków zjedzą go mszyce dlatego i działkowicze pryskają. Ale to wcale nie oznacza, że muszą. Technologia GMO to także handel nasionami, szczepami itp.
Dlaczego np. malin nikt nie pryska i są i rosną?
Architekt
VIP
VIP
 
Posty: 584
Dołączył(a): 21 września 2009, 17:09

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez yorker » 29 listopada 2012, 23:50

Wg mnie największym zagrożeniem nie są wchoroby, ale monopolista taki jak Monsanto. Poczytajcie, obejrzyjscie filmy o działalności tej firmy i wyobrażcie sobie taką sytuację: GMO jest dopuszczone do obrotu, do uprawy, wypiera tradycyjne nasiona praktycznie do zera. Mająca najbardziej zaawansowane technologie produkcji nasion GMO firma Monsanto opanowuje kolejne rynki, dyktuje ceny nasion, podnosi ceny, za tym idą ceny żywności.

Tu widzę największy problem.
yorker
VIP
VIP
 
Posty: 1042
Dołączył(a): 14 sierpnia 2006, 13:43
Lokalizacja: Jasło

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez dax » 30 listopada 2012, 08:19

wieśniak napisał(a):W jakich czasach żyjesz w średniowieczu ,gdy nie wiedzieli co to rak i cukrzyca? Ogarnij trochę rozwój medycyny to sam zobaczysz, że dawniej, dawniej umierali tak samo tylko że nie było mediów które to nagłaśniały i nikt nie wiedział z jakiego powodu nastąpił zgon.Założę się że za 10 -20 lat wymyślą znowu coś innego, a społeczność pochłonie to jak powietrze :hyhy:
Normalnie aż rzygać się chce jak na każdym portalu widzę GMO ... każdy narzeka a wpie.... jak małpa kit. Bez modyfikacji roślin nic by teraz nie było NIC! Nawet głupiej pszenicy czy kukurydzy ,nie mówiąc już o jabłkach czy śliwach :P
Widzę że najłatwiej jest powiedzieć coś jeśli wszyscy coś mówią ,nie ważne czy to ma sens i czy ma się o tym jakiekolwiek pojęcie ... :dobani:


No kolego nie wiem co bierzesz :) ale czegoś takiego to dawno nie czytałem. Nie muszę mieć statystyk żeby widzieć jak w moim otoczeniu ludzie chorowali np. w latach 80 a co się zaczęło po 90 kiedy wpłynął ten wspaniały dobrobyt do sklepów. Oczywiście choroby zależą od kilku czynników ale również przychylam się do opinii że żywność przetworzona jest jednym z głównych powodów. Jeżeli twierdzisz że bez modyfikacji nic by obecnie nie było to podejrzewam że do końca nie wiesz co to jest modyfikacja GMO.

Wg mnie największym zagrożeniem nie są wchoroby, ale monopolista taki jak Monsanto. Poczytajcie, obejrzyjscie filmy o działalności tej firmy i wyobrażcie sobie taką sytuację: GMO jest dopuszczone do obrotu, do uprawy, wypiera tradycyjne nasiona praktycznie do zera. Mająca najbardziej zaawansowane technologie produkcji nasion GMO firma Monsanto opanowuje kolejne rynki, dyktuje ceny nasion, podnosi ceny, za tym idą ceny żywności.

Tu widzę największy problem.


Zgadzam się w 100%. Najgorsza rzecz jaka może być to monopolista który decyduje co masz jeść, jakiej jakości to ma być oraz ile zapłacisz za nasiona. Tyczy to się również innych dziedzin życia.
Avatar użytkownika
dax
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
 
Posty: 263
Dołączył(a): 25 listopada 2010, 07:24

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

Postprzez konius » 18 marca 2013, 15:20

wszsytko jest szkodliwe wokol nas
konius
Debiutant
Debiutant
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18 marca 2013, 15:05

Następna strona

Powrót do Opinie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: walentyna i 3 gości

cron