Strona 1 z 2

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 28 listopada 2012, 16:21
autor: Zakręcona
Bardzo dobry pomysł. Jeszcze jak byś zaznaczał który produkt zawiera GMO to była bym wdzięczna.

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 28 listopada 2012, 16:47
autor: Regulator
Świetny pomysł. Będę śledził :ok: Sam od jakiegoś czasu czytuję skład tego co kupuję i czasami łapię się za głowę...

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 28 listopada 2012, 16:59
autor: Strange Love
Super sprawa, na pewno dołączę na fb żeby was śledzić ;) Ja polecam też aplikacje na telefon, nazywa się E-Codes lub E-Kody i można wpisać w telefon nawet w sklepie te tajemne cyferki ze składu lub nazwę substancji i wyskakuje na co szkodzi lub nie, z czego uzyskuje się i co powoduje nadużywanie.

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 28 listopada 2012, 18:25
autor: wieszcozjesz
Cieszę się że zainteresował was temat.
Program E-kody mam ale rozbudowałbym go trochę bardziej albo napisał swój tylko nie mam aż tyle umiejętności niestety.
Odnośnie GMO to postaram się nad tym pomyśleć, może wprowadzę jakiś specjalny znacznik do tego żeby oznaczać produkty bez GMO.

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 28 listopada 2012, 20:00
autor: Architekt
Z tego co ja zaobserwowałem to właśnie dzieci w okresie od urodzenia do 3 lat są narażone na różne przypadki chorobowo-wirusowe, które rzekomo nie wiadomo skąd się wzięły. Następny okres to 50-tka. Z tego co widzę to po 50-ce ludzie padają jak muchy.
Jeszcze niedawno myślałem, że w sklepie jest dostępne jakieś 30% zdrowej żywności ale teraz już w to nie wierzę. Można tylko próbować wybierać mniejsze zło i mieć wiarę w to, że skutki chemii nas ominą lub nasz organizm okaże się silniejszy.

Wg mnie dobrze jest pić wodę to raz na jakiś czas powinno odfiltrować organizm z toksyn.

a tu ciekawostki dla tych co nie są na czasie :D
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.d ... rd=Glybera
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/glyb ... 7179eb5464
To oznacza modyfikację ludzkiego DNA, w Europie będzie to więc pierwsza zalegalizowana terapia genowa. Komisja Europejska już ją zaakceptowała.

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 29 listopada 2012, 09:21
autor: dax
Bardzo fajna strona, już wysłałem linka do kilku znajomych. Mam nadzieję że sukcesywnie będą dodawane następne produkty.

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 29 listopada 2012, 09:36
autor: Strange Love
Co do aplikacji, to są w necie ludzie co piszą takie rzeczy, może by sie znalazł ktoś chętny do współpracy.
Na następny produkt proponowałabym jakiś produkt typowo dla dzieci, jakieś obiadki gotowe czy deserki albo kaszki, jest trochę tego...

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 29 listopada 2012, 10:46
autor: wieśniak
Pora umierać z głodu :rotfl: ,bo nie ma nawet jednego artykułu spożywczego bez chemii, więc od dziś nie jem NIC! Idę do lasu znaleźć drzewo na trumnę,bo te sklepowe też przesycone chemią :rotfl:
Wpierd.... to świństwo od lat ,a dopiero teraz ktoś się tym zainteresował ?Dziwi mnie ,dlaczego ?Może jakaś korporacja wyczuła przypływ gotówki poruszając i nagłaśniając ten temat ? Jedno jest pewne nadal będę żarł syf ,bo nawet własne uprawy nie są bez chemii :hyhy:

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 29 listopada 2012, 18:24
autor: wieszcozjesz
wieśniak pisze:Pora umierać z głodu :rotfl: ,bo nie ma nawet jednego artykułu spożywczego bez chemii, więc od dziś nie jem NIC! Idę do lasu znaleźć drzewo na trumnę,bo te sklepowe też przesycone chemią :rotfl:
Wpierd.... to świństwo od lat ,a dopiero teraz ktoś się tym zainteresował ?Dziwi mnie ,dlaczego ?Może jakaś korporacja wyczuła przypływ gotówki poruszając i nagłaśniając ten temat ? Jedno jest pewne nadal będę żarł syf ,bo nawet własne uprawy nie są bez chemii :hyhy:
Kolego forumowy wieśniaku
Ja ci tylko radzę, zwracaj uwagę na to co kupujesz. Jeżeli byś nie wiedział to cukry, tłuszcze, białka to też chemia. Cały czas pisze żeby jeść bez *zbędnej* chemii czyli szkodliwych barwników, konserwantów czy słodzików, a to duża różnica. Ja tylko pokazuję co w czym jest a jaką już drogę obierzesz to twój wybór. Nie myśl sobie że cywilizacyjne choroby (nowotwory, cukrzyca, otyłość) biorą się znikąd.

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 29 listopada 2012, 20:12
autor: wieśniak
wieszcozjesz pisze:
wieśniak pisze:Pora umierać z głodu :rotfl: ,bo nie ma nawet jednego artykułu spożywczego bez chemii, więc od dziś nie jem NIC! Idę do lasu znaleźć drzewo na trumnę,bo te sklepowe też przesycone chemią :rotfl:
Wpierd.... to świństwo od lat ,a dopiero teraz ktoś się tym zainteresował ?Dziwi mnie ,dlaczego ?Może jakaś korporacja wyczuła przypływ gotówki poruszając i nagłaśniając ten temat ? Jedno jest pewne nadal będę żarł syf ,bo nawet własne uprawy nie są bez chemii :hyhy:
Kolego forumowy wieśniaku
Ja ci tylko radzę, zwracaj uwagę na to co kupujesz. Jeżeli byś nie wiedział to cukry, tłuszcze, białka to też chemia. Cały czas pisze żeby jeść bez *zbędnej* chemii czyli szkodliwych barwników, konserwantów czy słodzików, a to duża różnica. Ja tylko pokazuję co w czym jest a jaką już drogę obierzesz to twój wybór. Nie myśl sobie że cywilizacyjne choroby (nowotwory, cukrzyca, otyłość) biorą się znikąd.
W jakich czasach żyjesz w średniowieczu ,gdy nie wiedzieli co to rak i cukrzyca? Ogarnij trochę rozwój medycyny to sam zobaczysz, że dawniej, dawniej umierali tak samo tylko że nie było mediów które to nagłaśniały i nikt nie wiedział z jakiego powodu nastąpił zgon.Założę się że za 10 -20 lat wymyślą znowu coś innego, a społeczność pochłonie to jak powietrze :hyhy:
Normalnie aż rzygać się chce jak na każdym portalu widzę GMO ... każdy narzeka a wpie.... jak małpa kit. Bez modyfikacji roślin nic by teraz nie było NIC! Nawet głupiej pszenicy czy kukurydzy ,nie mówiąc już o jabłkach czy śliwach :P
Widzę że najłatwiej jest powiedzieć coś jeśli wszyscy coś mówią ,nie ważne czy to ma sens i czy ma się o tym jakiekolwiek pojęcie ... :dobani:

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 29 listopada 2012, 23:40
autor: Architekt
wieśniak pisze: W jakich czasach żyjesz w średniowieczu ,gdy nie wiedzieli co to rak i cukrzyca? Ogarnij trochę rozwój medycyny to sam zobaczysz, że dawniej, dawniej umierali tak samo tylko że nie było mediów które to nagłaśniały i nikt nie wiedział z jakiego powodu nastąpił zgon.Założę się że za 10 -20 lat wymyślą znowu coś innego, a społeczność pochłonie to jak powietrze :hyhy:
Normalnie aż rzygać się chce jak na każdym portalu widzę GMO ... każdy narzeka a wpie.... jak małpa kit. Bez modyfikacji roślin nic by teraz nie było NIC! Nawet głupiej pszenicy czy kukurydzy ,nie mówiąc już o jabłkach czy śliwach :P
Widzę że najłatwiej jest powiedzieć coś jeśli wszyscy coś mówią ,nie ważne czy to ma sens i czy ma się o tym jakiekolwiek pojęcie ... :dobani:
Akurat statystyki umieralności na raka w Polsce (jeżeli są) to na pewno potwierdzą to o czym mówisz co wg mnie jest nieprawdą. Można nawet spojrzeć na obłożenie oddziałów onkologicznych w Polsce. To mówi samo za siebie. To nie jest kwestia mediów.

Bez modyfikacji obok mojej działki rosną dwie jabłonie i owocują. Jabłka nie jak z obrazka ale niepryskane i zdrowe.
Naturalnie, że jeżeli naszczepione jest nowe drzewko to bez oprysków zjedzą go mszyce dlatego i działkowicze pryskają. Ale to wcale nie oznacza, że muszą. Technologia GMO to także handel nasionami, szczepami itp.
Dlaczego np. malin nikt nie pryska i są i rosną?

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 29 listopada 2012, 23:50
autor: yorker
Wg mnie największym zagrożeniem nie są wchoroby, ale monopolista taki jak Monsanto. Poczytajcie, obejrzyjscie filmy o działalności tej firmy i wyobrażcie sobie taką sytuację: GMO jest dopuszczone do obrotu, do uprawy, wypiera tradycyjne nasiona praktycznie do zera. Mająca najbardziej zaawansowane technologie produkcji nasion GMO firma Monsanto opanowuje kolejne rynki, dyktuje ceny nasion, podnosi ceny, za tym idą ceny żywności.

Tu widzę największy problem.

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 30 listopada 2012, 08:19
autor: dax
wieśniak pisze: W jakich czasach żyjesz w średniowieczu ,gdy nie wiedzieli co to rak i cukrzyca? Ogarnij trochę rozwój medycyny to sam zobaczysz, że dawniej, dawniej umierali tak samo tylko że nie było mediów które to nagłaśniały i nikt nie wiedział z jakiego powodu nastąpił zgon.Założę się że za 10 -20 lat wymyślą znowu coś innego, a społeczność pochłonie to jak powietrze :hyhy:
Normalnie aż rzygać się chce jak na każdym portalu widzę GMO ... każdy narzeka a wpie.... jak małpa kit. Bez modyfikacji roślin nic by teraz nie było NIC! Nawet głupiej pszenicy czy kukurydzy ,nie mówiąc już o jabłkach czy śliwach :P
Widzę że najłatwiej jest powiedzieć coś jeśli wszyscy coś mówią ,nie ważne czy to ma sens i czy ma się o tym jakiekolwiek pojęcie ... :dobani:
No kolego nie wiem co bierzesz :) ale czegoś takiego to dawno nie czytałem. Nie muszę mieć statystyk żeby widzieć jak w moim otoczeniu ludzie chorowali np. w latach 80 a co się zaczęło po 90 kiedy wpłynął ten wspaniały dobrobyt do sklepów. Oczywiście choroby zależą od kilku czynników ale również przychylam się do opinii że żywność przetworzona jest jednym z głównych powodów. Jeżeli twierdzisz że bez modyfikacji nic by obecnie nie było to podejrzewam że do końca nie wiesz co to jest modyfikacja GMO.
Wg mnie największym zagrożeniem nie są wchoroby, ale monopolista taki jak Monsanto. Poczytajcie, obejrzyjscie filmy o działalności tej firmy i wyobrażcie sobie taką sytuację: GMO jest dopuszczone do obrotu, do uprawy, wypiera tradycyjne nasiona praktycznie do zera. Mająca najbardziej zaawansowane technologie produkcji nasion GMO firma Monsanto opanowuje kolejne rynki, dyktuje ceny nasion, podnosi ceny, za tym idą ceny żywności.

Tu widzę największy problem.
Zgadzam się w 100%. Najgorsza rzecz jaka może być to monopolista który decyduje co masz jeść, jakiej jakości to ma być oraz ile zapłacisz za nasiona. Tyczy to się również innych dziedzin życia.

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 18 marca 2013, 15:20
autor: konius
wszsytko jest szkodliwe wokol nas

Re: Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producent

: 27 maja 2013, 23:45
autor: Architekt
to się chwali.
Ale nie każdy ma ochotę i czas się doktoryzować. Jedzmy naturalne, nie przetworzone i nie pryskane a będziemy zdrowsi.
Ostrożnie z wódeczką bo to broń masowego rażenia, był nawet taki film na ytubie ale widzę, że już go skasowali. Poza tym ograniczać słodycze, wyeliminować tłuszcze rafinowane i jakoś to będzie.