Lubicie konie?
Re: Lubicie konie?
A jakie?
Re: Lubicie konie?
Ja lubię ale musi być dobrze przyrządzony..
Re: Lubicie konie?
Bitki z koniny polecam
Składniki
1,2 kg koniny ( najlepiej by była to polędwica ale równie dobra jest też tzw. zrazówka)
4-5 cebul
1/2 kostki smalcu ( ok. 10 dag )
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
6 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka maggi w płynie
mąka do oprószenia
6 szklanek wody
1. Kawałek mięsa końskiego umyć, osuszyć, obkroić wystające kawałki ( można je zużyć na mielone ).Jeśli kawałek jest bardzo szeroki to przekroić go na 2 połówki ( bitki będą mniejsze ale za to łatwiej będzie się je robić ).
2. Pokroić na 12 kawałków jednakowej grubości. Rozsmarować na mięsie 3 łyżki oleju *.
3. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem do mięsa ( najlepiej przez foliowy woreczek bo tak jest łatwiej ) na cienki płat. Ułożyć bitki jedna na drugiej, zawinąć w folię i zostawić na 30 minut).
4. Posypać bitki każdą szczyptą soli, pieprzu i papryki ( po obu stronach ) - oprószyć mąką .Strząsnąć nadmiar mąki.
5. Rozgrzać na patelni smalec kłaść bitki i obsmażać rumieniąc z obu stron. Przekładać do garnka przesypując pokrojoną drobno cebulą .Dodać ziele angielskie, liście laurowe, maggi.
6. Zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i dusić na małym ok. 3 godzin aż bitki będą rozpadające się ,a sos się zagęści rozgotowaną cebulą. Doprawić sos do smaku
Składniki
1,2 kg koniny ( najlepiej by była to polędwica ale równie dobra jest też tzw. zrazówka)
4-5 cebul
1/2 kostki smalcu ( ok. 10 dag )
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
6 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka maggi w płynie
mąka do oprószenia
6 szklanek wody
1. Kawałek mięsa końskiego umyć, osuszyć, obkroić wystające kawałki ( można je zużyć na mielone ).Jeśli kawałek jest bardzo szeroki to przekroić go na 2 połówki ( bitki będą mniejsze ale za to łatwiej będzie się je robić ).
2. Pokroić na 12 kawałków jednakowej grubości. Rozsmarować na mięsie 3 łyżki oleju *.
3. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem do mięsa ( najlepiej przez foliowy woreczek bo tak jest łatwiej ) na cienki płat. Ułożyć bitki jedna na drugiej, zawinąć w folię i zostawić na 30 minut).
4. Posypać bitki każdą szczyptą soli, pieprzu i papryki ( po obu stronach ) - oprószyć mąką .Strząsnąć nadmiar mąki.
5. Rozgrzać na patelni smalec kłaść bitki i obsmażać rumieniąc z obu stron. Przekładać do garnka przesypując pokrojoną drobno cebulą .Dodać ziele angielskie, liście laurowe, maggi.
6. Zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i dusić na małym ok. 3 godzin aż bitki będą rozpadające się ,a sos się zagęści rozgotowaną cebulą. Doprawić sos do smaku
Re: Lubicie konie?
A znasz może jakiś lokal gdzie podają dobrą koninę ?
Re: Lubicie konie?
W Jaśle nie, ale w Koninie znam.