fotografia sposobem na biznes?
Moderator: paul_proteus
fotografia sposobem na biznes?
Witam. Mam takie pytanie. Czy jest sens otwierac w naszych okolicach firmę fotograficzną? Konkurencja jest, jednak większość w szarej strefie, nie zarejestrowani. Brakuje wg mnie naprawdę dobrego fotografa w tym przypadku ślubnego. Oczywiście mamy może z 3 -4 firmy w Jaśle które oferują usługi na przyzwoitym poziomie.Reszta zupełni amatorzy a ich prace pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego chciałbym Was prosić o opinię na ten temat. Z góry dzięki:)
- shadowman25
- Guru
Re: fotografia sposobem na biznes?
Zamieść kilka swoich prac to się dowiesz czy jest tego sens.
Pozdrawiam i czekam na zdjęcia.
Dobry pomysł! Pokaż poziom swoich prac, zachęcam do do tego i pozdrawiam :-)shadowman25 pisze:Zamieść kilka swoich prac to się dowiesz czy jest tego sens.
-
- Przyjaciel Forum
Tak jak przedmówcy - "pokaż jak mieszkasz - powiemy ci kim jesteś" Pokaż co potrafisz.
Poza talentem, smakiem i wrażliwością estetyczną (które to cechy ma duuuża większość fotografujących), żeby otworzyć PROFESJONALNY zakład i studio fotograficzne, potrzeba jest jeszcze fura kasy. Bo masz rację - fotografów ślubnych jest sporo. Ale na zasadzie że mają 1 -2 aparaty, kilka obiektywów, dobry komputer, podstawowe peryferia... I tyle. Książki, albumy i pamiątki wykonują w firmach zewnętrznych. Zatem - Fotografia jako FIRMA, owszem. Na rynku Jasła i okolic kompleksowych firm jest malutko. Fotografów ze 20x więcej.
Pokaż co potrafisz - a forumowicze powiedzą ci czy masz szanse wbić się w rynek.
Poza talentem, smakiem i wrażliwością estetyczną (które to cechy ma duuuża większość fotografujących), żeby otworzyć PROFESJONALNY zakład i studio fotograficzne, potrzeba jest jeszcze fura kasy. Bo masz rację - fotografów ślubnych jest sporo. Ale na zasadzie że mają 1 -2 aparaty, kilka obiektywów, dobry komputer, podstawowe peryferia... I tyle. Książki, albumy i pamiątki wykonują w firmach zewnętrznych. Zatem - Fotografia jako FIRMA, owszem. Na rynku Jasła i okolic kompleksowych firm jest malutko. Fotografów ze 20x więcej.
Pokaż co potrafisz - a forumowicze powiedzą ci czy masz szanse wbić się w rynek.
- winiarz171
- Przyjaciel Forum
jako że temat stanął oczekując odpowiedzi od założyciela tematu, zapraszam na moje zdjęcia www.sylwex19.flog.pl . Można sobie pooglądać. Co prawda nie jakieś hohoho ale lepsze to niż czekanie na zdjęcia których i tak pewnie nie otrzymamy 

Winiarz171, bardzo ładnie focisz, Gratuluję oka!
No jak mam wam pokazać jak jeszcze nie robiłem zdjęc ślubnych..
winiarz171 pisze:jako że temat stanął oczekując odpowiedzi od założyciela tematu, zapraszam na moje zdjęcia http://www.sylwex19.flog.pl . Można sobie pooglądać. Co prawda nie jakieś hohoho ale lepsze to niż czekanie na zdjęcia których i tak pewnie nie otrzymamy
Jakim Ty kolego sprzętem robisz taaakie zdjęcia?! Świetne i powinieneś pomyśleć o rozwijaniu swoich umiejętności. Ja dopiero zaczynam lustrzanką fuji .
-
- Przyjaciel Forum
@swiezak - Po prostu - pokaż jakiekolwiek swoje zdjęcia. Takie jakie masz.
- winiarz171
- Przyjaciel Forum
dziękidragon pisze:Winiarz171, bardzo ładnie focisz, Gratuluję oka!

tzn sprzęt mam amatorski i dosyć przeciętny. Nikon d3100, 50 mm 1.8, i jeszcze do szerszych ujęć kit 18-105Maja321 pisze:
Jakim Ty kolego sprzętem robisz taaakie zdjęcia?!

Pomysł dobry tylko wiesz sam pomysł to nie wszystko. Zrobiłeś analizę rynku? Startując w biznesie musisz pamiętać, by mieć już gotowy biznes plan wedle którego będziesz realizował swoją strategię. Jeśli faktycznie jest tutaj niewielka konkrecja zastanów się nad początkiem promocji swojego zakładu fotograficznego, a może zaoferuj jakąś usługę która jest potrzebna a jej nie ma w ofercie konkurencji. Musisz wszystko przeanalizować, pójdź do konkurencji jako klient rozeznaj się co i jak, co oferują a czego nie, wywiad trzeba zrobić. Do tego jeszcze przydałoby się badanie rynku lokalnego - konsumentów, ich potrzeb, możesz nawet spróbować podpytać ludzi na ulicy, 1 na 20 osób pewnie zgodzi się na rozmowę, możesz też użyć socjotechniki, podać się za dziennikarza - piszesz artykuł do gazety o... i zadajesz pytanie związane z potrzebami klientów mowa oczywiście o branży fotograficznej - wtedy powinna być większa skuteczność. Kombinuj i kombinuj wykaż się kreatywnością a będzie oki. Bez żadnego rozeznania nie ma sensu otwierać firmy.
Maja321 pisze:
Jakim Ty kolego sprzętem robisz taaakie zdjęcia?!
+ dobra znajomość obsługi Photoshopawiniarz171 pisze: tzn sprzęt mam amatorski i dosyć przeciętny. Nikon d3100, 50 mm 1.8, i jeszcze do szerszych ujęć kit 18-105

Nie piszę tego złośliwie (nie bierz tego winiarz171 do siebie), ale jakoś wszyscy się tym Photoshopem nie chwalą a z prawie każdego zdjęcia efekty aż sie wylewają

Cóż takie czasy że się zdjęcia na komputrze tworzy

Jeśli otworzysz dobrą firmę fotograficzną, oferującą usługi na wysokim poziomie za niewygórowane pieniądze to z pewnością znajdziesz klientów na terenie Jasła i w okolicy. Teraz większość osób przedkłada sobie jakość nad cenę, dlatego jeśli jesteś dobrym fotografem, twoje zdjęcia są oryginalne, masz dużo pomysłów i dobry sprzęt to interes powinien wypalić. 

Talent zawsze się obroni, dobra jakość to podstawa. Ja czasem wolę zapłacić trochę więcej ale mieć dobrej jakości produkt.
-
- Przyjaciel Forum
Jak zwykle - nawet doskonałe i bezbłędne pomysły na biznes - rozbijają się o kasę.