Opinie na temat wymiany pieniędzy przez kantor internetowy
Moderator: paul_proteus
Opinie na temat wymiany pieniędzy przez kantor internetowy
Spłacam kredyt we frankach szwajcarskich. Ostatnio zostałem uświadomiony, że korzystniejsze kursy wymiany waluty znaleźć można chociażby w kantorach internetowych. Prawda to? Czy kantory nie pobierają przypadkiem jakieś dodatkowej prowizji za zamianę itd?
Re: Opinie na temat wymiany pieniędzy przez kantor interneto
liderwalut.pl to najlepszy, z jakiego korzystałem. mają bardzo dobre kursy i konkurencyjne w stosunku do innych kantorów 

zależy na jaki kantor trafisz, musisz najpierw przeczytać regulamin. bo nie każdy kantor działa na tych samych zasadach i może okazać się że trafisz na taki co dolicza sobie opłatę prowizyjną, dlatego normalne, ze trzeba przeczytać najpierw. ale z tych co ja korzystałam to nie faktycznie lepszy kurs miałam niż w danym dniu w kantorach stacjonarnych w moim mieście, bo akurat się rozeznałam troche, żeby nie być stratna.
wiec wszystko zależy od ciebie.
wiec wszystko zależy od ciebie.
Ja, tak jak kolega powyżej, od jakiegoś czasu korzystam z kantoru internetowego Ergokantor.pl i jestem z tych usług bardzo zadowolona. Założenie własnego konta jest darmowe, jego obsługa bardzo sprawna. Bezpośrednio ze strony robić można przelewy, a poza tym również monitorować kursy różnych walut.
A co powiecie o internetowym kantorze Cinkciarz.pl?
-
- Rozgrzewam się
Ojciec wymienia przez ten kantor i wszystko jest ok. Skoro taka zapobiegliwa osoba jak Tata się nie boi to można spróbować 

To zależy jaki kantor wybierzesz. Są kantory lepsze i gorsze - czyli tak ja wszędzie. Mój sprawdzony kantor online to Gieldawalut. Wymieniam tam dość często i zawsze mają bardzo dobry kurs. Strona jest bezpieczna, dobrze zabezpieczona i łatwa w obsłudze.
-
- Debiutant
Nie wymieniałam jeszcze nigdy tą drogą. Boję się, że to niebezpieczne. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?
krolowa_lez pisze:Nie wymieniałam jeszcze nigdy tą drogą. Boję się, że to niebezpieczne. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?
A korzystasz z konta bankowego przez Internet? Forma transakcji w np. Cinkciarzu jest taka sama. Z konta przelewasz pieniądze na konto w kantorze zasilając portfel walutowy. Jak środki się zaksięgują wybierasz formę przewalutowania i wszystko dzieje się automatyczne. Po tym wracasz środki na swoje konto i gotowe. Oczywiście musisz mieć konto walutowe. Ale w większości banków one są darmowe. Pierwsza transakcje możesz wykonać przy pomocy konsultanta na czasie lub infolinii. Nie ma się czego bać.
-
- Debiutant
- Kontakt:
Przez kantor internetowy na pewno jest dużo szybciej, ale trzeba sprawdzać ukryte opłaty. W regulaminie wszystko powinno być wytłumaczone.
Ale komu chce się czytać regulaminy...
Pewnie, że mało kto czyta, dlatego najlepiej jest jak bez czytania, wszystko jest jasno pokazane, zanim wymienisz pieniądze. Tak jest w przypadku Amronet. Zanim klikniesz przycisk wymień, masz wszystko wyliczone i nic cię potem nie zaskoczy.
@Mozaika - ostatnio Cinkciarz dodał też szybkie metody płatności, więc realizacja transakcji jest jeszcze prostsza 

Cinkciarz jest dosc drogi. Zalozenie konta jest darmowe, ale spready (roznica w kursie zakupu i sprzedazy) sa takie same, jak w niektorych kantorach "naziemnych". Zaleta sa transakcje spolecznosciowe, wtedy mozna pomniejszyc spread, ale te transakcje dotycza praktycznie tylko popularnych walut typu EUR, USD, GBP. W pozostalych nie ma zadnych ofert, wiec jestesmy skazani na kurs ustalony przez serwis.