Cieszę się, że film zyskał tak wielu histerycznie reagujących wrogów, bo to oni dali mu największy rozgłos. Film ukazuje kulisy organizacji, która mogłaby być każdą inną, przez pryzmat słabości człowieka. Często pojawiają się głosy, że przecież są wspaniali lsięża, a taka patologia to margines. Po pierwsze owa zewnętrzna wspaniałość może iść w parze z mrocznymi sekretami - tego nigdy nie wiadomo. Tak samo jak nie woadomo nic na temat każdego człowieka chodzącego po ulicy. Najwyższy czas na odczarowanie księży i równe traktowanie z innymi członkami społeczeństwa. Pamięta pburzenie pewnego katolickiego kapłana, gdy zwóciłem się do niego per "pan". Warto sobie uświadomić, że słowo ksiądz pochodzi od słowa knędz czyli książę, kniaź. Najwyższy czas, aby owi książęta zajęli się uczciwą pracą. W dobie ujemnego przyrostu naturalnego i braku rąk do pracy specjalne przywileje trafiają w ręce osób nie pracujących i nie zakładających rodzin - to skandal. Ogranoczenie obrotu ziemią rolną, nie dotyczy związków kościoła, choć nie zajmuje się on rolnictwem. Księża są zwolnieni z płacenia składek zus, choć mogą prowadzić działalność gospodarczą - coś tu jest nie halo.
Nigdy nie widzoałem, by jakiś polski polityk klęczał przed politykiem lub urzędnikiem innego kraju, za to non stop widzę służalczo i pokornie klęczących najwyższycj irzędników kraju przed kapłanami religii pochodzącej z Azji, a mającej struktury państwowe w Watykanie.
Nie oszukujmy się, dla przytłaczającej większości społeczeństwa żadne tam nakazy i grzechy nie maką znaczenia. Religia katolicka ma w Polsce tylko wymiar tożsamościowy. Problem w tym, że ta "tożsamość" wynika tylko i wyłącznie z indoktrynacji katolickiej dokonywanej od urodzenia. Wystarczy poczytać sobie skąd wywodzi się chrześcijaństwo, pod presją jakiego kraju nasze ziemie zostały schrystianizowane i jakimi metodami.
Bardzo mnie zaciekawił fakt, że Smarzowski zapowiedział swoją kolejną produkcję, która będzie serialem o Piastach z okresu wkraczania chrześcijaństwa na słowiańskie ziemie. Być może wypełni to nieuświadomioną lukę poznawczą tych, wg których "Polska/Europa ma chrześcijańskie korzenie" (sic!). Polska i Europa są zdominowane przez chrześcijaństwo, ale z pewnością to nie są korzenie! Korzenie są w kulturach słowiańskiej, germańskiej, rzymskiej, greckiej, celtyckiej i wielu innych.