Grzanki
Moderatorzy: hanka, paul_proteus, President
Grzanki
Jako, że niezbyt wielu chętnych na zupy (poza rosołem i pomidorową), rzadko się je robi. Ale skuszona pewnym smakiem zupy cebulowej postanowiłam ją zrobić. Moje grzanki, smażone na patelni - jak były tylko posmarowane masłem szybko zadymiły mieszkanie, jak dodałam trochę tłuszczu zmiękły i rozciapały się.
Domyślam się, że lepszą metodą jest zapieczenie w piekarniku. Ale ile czasu i w jakiej tempetaturze? aby co chwilę nie zagladać czy to już.
A może przypiec w tosterze na wyższym stopniu brązowienia i potem leciutko posmarować masłem? albo nie smarować.
zupka już ugotowana - wcześniej, aby córka nie widziała co do garka wkładam (to może się skusi). I wypróbowana - pycha! Tylko te grzanki
Domyślam się, że lepszą metodą jest zapieczenie w piekarniku. Ale ile czasu i w jakiej tempetaturze? aby co chwilę nie zagladać czy to już.
A może przypiec w tosterze na wyższym stopniu brązowienia i potem leciutko posmarować masłem? albo nie smarować.
zupka już ugotowana - wcześniej, aby córka nie widziała co do garka wkładam (to może się skusi). I wypróbowana - pycha! Tylko te grzanki
-
- VIP
Re: Grzanki
Na patelni, bez tluszczu
-
- Ekspert
- Kontakt:
Tyle tego jest w internecie, ale też myślę, że na patelni i bez tłuszczu.
Ja na święta zrobiłam w piekarniku, na opcji grill. 4-5 minut, potem posmarowałam masełkiem i jeszcze na 2 minuty, żeby masło się rozpuściło.
Ja zawsze robię w piekarniku.
W piekarniku najlepiej, na blaszce. Jak masz mikrofalę z opcją grill, to też da radę - 4 minuty i będą dobre 

Z piekarnika, wyłącznie.
mam toster Breville i w nim robię grzanki nie tylko do śniadania ale tez do zup świetnie przypieka ale nie spala także świetnie
- wiolinka445
- Debiutant
- Kontakt:
Ja właśnie planuję kupno nowego tostera tak że dzięki za info