Cyfryzacja telewizji naziemnej w Polsce

Tematy związane z gminami z okolic Jasła

Moderatorzy: hanka, paul_proteus

genowefa
Weteran
Weteran
Posty: 72
Rejestracja: 19 grudnia 2008, 13:35

Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: genowefa » 27 grudnia 2010, 19:58

Pewnie już większość wie że od kilku dni możemy sie cieszyć NTC w naszym regionie. Ze zwykłej anteny np. "polsatówki" łapiemy na dzień dzisiejszy 8 kanałów :TVP1, TVP2, TVP info, Polsat, TVN, TVN 7, TV 4, TV Puls, a niebawem ma dojść jeszcze Polsat Sport News, TV 6, TV Puls 2 . :)

Awatar użytkownika
yarpen
Doświadczony
Doświadczony
Posty: 62
Rejestracja: 7 października 2010, 09:26

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: yarpen » 27 grudnia 2010, 21:27

Niby mam DVB-T (MPEG-4) w telewizorze, niestety na zwykłej antenie pokojowej nie udało mi się złapać sygnału. Ale niedługo się przeprowadzam do bloku i ciekawy jestem czy JSM przystosowała już nasz Azart do tego. Jeśli tak, to mam gdzieś opłacanie kablówki. Na tyle telewizji co ja oglądam, to te kanały co wymieniłeś w zupełności mi wystarczą...

genowefa
Weteran
Weteran
Posty: 72
Rejestracja: 19 grudnia 2008, 13:35

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: genowefa » 27 grudnia 2010, 21:47

zwykła pokojowa antena pokojowa może być za słaba i nie łapać dobrze zasięgu

loginspl
Guru
Guru
Posty: 140
Rejestracja: 24 maja 2010, 20:07

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: loginspl » 27 grudnia 2010, 22:17

mi sie zdawało ze 1 stycznia to miało być a i mam pytanie czy mając zwykły tv bez tego tunera też można coś wiecej odbierać?? a kiedy w jaśle wyłączają sygnał analogowy :)

Awatar użytkownika
yarpen
Doświadczony
Doświadczony
Posty: 62
Rejestracja: 7 października 2010, 09:26

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: yarpen » 28 grudnia 2010, 01:17

Genowefa, masz racje, zwykła antena pokojowa jest wstanie złapać sygnał, ale nie w odległości większej jak 10 km od nadajnika. Z tego co sprawdziłem, nadajnik znajduje się na (w) Suchej Górze koło Krosna, więc trochę się przeliczyłem.
Loginspl, uruchomienie tej usługi w naszym rejonie miało być wykonane DO 31 grudnia, więc ten pierwszy stycznia to taki termin umowny ;) Niestety zwykły telewizor nie pozwoli Ci odbierać nic więcej. Jeśli nie masz takiego dekodera w telewizorze, możesz kupić go oddzielnie. Np. http://www.dvbsklep.pl/notonlytvlv6tmpvr4pvr-p-165.html. Na allegro pewnie i jakieś tańsze za 100 zł kupisz.
Sygnał analogowy zostanie wyłączany w czterech etapach, pierwszy etap już do czerwca 2011. W samym Jaśle nie wiem kiedy to nastąpi. Tak czy inaczej do lipca 2013 roku całkowicie ma zniknąć sygnał telewizji analogowej w Polsce.

Awatar użytkownika
shadowman25
Guru
Guru
Posty: 118
Rejestracja: 20 kwietnia 2009, 14:36

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: shadowman25 » 28 grudnia 2010, 15:13

Czy jest możliwośc odbioru tych programów w bloku? chodzi mi o podłaczenie sie do anteny zbiorczej w mieszkaniach. Czy może te anteny z chwilą wejscia kablówki do bloków zostały wyłączone?
Ostatnio zmieniony 28 grudnia 2010, 15:19 przez shadowman25, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
shadowman25
Guru
Guru
Posty: 118
Rejestracja: 20 kwietnia 2009, 14:36

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: shadowman25 » 28 grudnia 2010, 15:15

shadowman25 pisze:Czy jest możliwośc odbioru tych programów w bloku? chodzi mi o podłaczenie sie do anteny zbiorczej w mieszkaniach. Czy może te anteny z chwilą wejscia kablówki do bloków zostały wyłączone?

Awatar użytkownika
yarpen
Doświadczony
Doświadczony
Posty: 62
Rejestracja: 7 października 2010, 09:26

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: yarpen » 28 grudnia 2010, 16:26

shadowman25 pisze:Czy jest możliwośc odbioru tych programów w bloku? chodzi mi o podłaczenie sie do anteny zbiorczej w mieszkaniach. Czy może te anteny z chwilą wejscia kablówki do bloków zostały wyłączone?
Ta antena zbiorcza to właśnie inaczej Azart. Pewnie nikt już z tego nie korzysta (ponoć była tam tylko tvp1 i tvp2). Z drugiej strony spółdzielnia mieszkaniowa parę złotych miesięcznie za jej używanie i tak potrąca, więc teoretycznie powinien dalej działać. Chyba, że płacę za jakąś fikcję.
Jak już wiadomo, naziemna telewizja cyfrowa dociera do Jasła, niestety nie wiem, czy anteny azartu są do niej przystosowane. (do dvb-t wymagane jest odbieranie przez antenę fali z pasma UHF, a jakie odbierają anteny azartu nie mam zielonego pojęcia). Na "chłopski rozum", wydaje mi się, że powinno działać, a jak nie, to JSM powinna je przystosować do tego. Jeśli jeszcze tego nie zrobili, to nic się nie martw, do połowy 2013 roku mają na to czas :P

Jonasz_33
Debiutant
Debiutant
Posty: 6
Rejestracja: 20 stycznia 2010, 12:03

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: Jonasz_33 » 28 grudnia 2010, 18:47

Odbieram prawie 2 lata Dvb-t na laptopie przez tuner tv jednak cały czas tylko 3 programy :1,2, TV reg.+ okresowo TVHD.
W ubiegłych latach można było odbierać TVHD - sygnał testowy w MPEG 4, były powtórki z letniej olimpiady oraz filmów.
Obecnie odbieram tylko 3 programy.
Tutaj też pokazują że 3 : http://www.dipol.com.pl/dane_nadajnikow ... _bib07.htm
Więc dlaczego niektórzy piszą, że "Ze zwykłej anteny np. "polsatówki" łapiemy na dzień dzisiejszy 8 kanałów :TVP1, TVP2, TVP info, Polsat, TVN, TVN 7, TV 4, TV Puls, a niebawem ma dojść jeszcze Polsat Sport News, TV 6, TV Puls 2 " :/

Awatar użytkownika
Bandit
Guru
Guru
Posty: 120
Rejestracja: 30 listopada 2010, 23:27
Lokalizacja: włączam GPS......

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: Bandit » 28 grudnia 2010, 19:15

Jonasz, możliwe że odbierasz słaby sygnał i dlatego nie wyszuka Ci więcej programów.Ja tak miałem u siebie.Podobnie jak Ty na tunerze w komputerze wyłapywałem 5 programów, gdzie na antenie i TV miałem ich 28.Problemem okazała się antena.Dla rozjaśnienia, nie mieszkam obecnie w Polsce, stąd te 28CH.

genowefa
Weteran
Weteran
Posty: 72
Rejestracja: 19 grudnia 2008, 13:35

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: genowefa » 28 grudnia 2010, 19:31

Jonasz_33 walnąłem sie TVP1, TVP2 jak i info leci analogowo . Cyfrowych jest 5 kanałów z 2 multipleksu .Na obecną chwile: Polsat, TVN, TVN 7, TV 4, TV Puls, a TV Puls 2 juz niebawem powinni włączyć bo jest juz 2 kanał pulsu ale nadają na nim cały czas zapowiedzi filmów ktore lecą w tv puls , ale widać że juz testują i powinni niebawem udostepnić. A TV 6 jak i polsat sport news po nowym roku .

Jonasz_33
Debiutant
Debiutant
Posty: 6
Rejestracja: 20 stycznia 2010, 12:03

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: Jonasz_33 » 28 grudnia 2010, 19:51

już mam programów 7 :) dlatego, ze przedtem odbierałem z małutkiej antenki z tunera tv-) teraz poszukałem na starej antenie siatkowej ze wzmiacniaczem i jest 7 :) dzięki :)

Awatar użytkownika
shadowman25
Guru
Guru
Posty: 118
Rejestracja: 20 kwietnia 2009, 14:36

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: shadowman25 » 29 grudnia 2010, 12:56

Dziś próbowałem podpiąć sie pod starą antene w bloku AZART niestety nic nie wyszukało, nawet programów analogowych. Zdaje sie sie ze po wejsciu kablówki AZART w bloku został wyłączony.

Możecie napisać jak jest u Was w innych blokach?

dobryczlowiek
Guru
Guru
Posty: 105
Rejestracja: 12 lipca 2006, 11:02
Lokalizacja: JASŁO

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: dobryczlowiek » 29 grudnia 2010, 13:37

Ja też próbowałem na zbiorczej coś złapać ale udaje się tylko analogowo TVP 1, TVP 2 i kiepsko Polsat.

Awatar użytkownika
yarpen
Doświadczony
Doświadczony
Posty: 62
Rejestracja: 7 października 2010, 09:26

Re: Naziemna Telewizja Cyfrowa w Jaśle

Post autor: yarpen » 29 grudnia 2010, 15:52

shadowman25 pisze:Dziś próbowałem podpiąć sie pod starą antene w bloku AZART niestety nic nie wyszukało, nawet programów analogowych. Zdaje sie sie ze po wejsciu kablówki AZART w bloku został wyłączony.

Możecie napisać jak jest u Was w innych blokach?
A JSM nalicza co miesiąc w czynszu 6 zł za Azart.... przynajmniej na Szkolnej

ODPOWIEDZ