https://www.youtube.com/watch?v=bdw0dFXVQD4
https://www.youtube.com/watch?v=ZKEJgerBRJs
https://www.youtube.com/watch?v=ovsAmtCHT4U
https://www.youtube.com/watch?v=8-zhM1mx1Zk
Jak uwarzyć piwo?
Re: Jak uwarzyć piwo?
W sklepach już powoli się tragedia z tymi piwami. Lepiej wybrać się do monopolowego i jakieś regionalne strzelić. Bo nawet niepasteryzowane w marketach wytrzymują do 1 roku.
Re: Jak uwarzyć piwo?
Bez przesady :
Re: Jak uwarzyć piwo?
Witam. Cały proces warzenia piwa jest dosyć skomplikowany i długotrwały, trzeba mieć odpowiednie warunki kuchenne;P bo jak masz mała kuchnie i mieszkasz z kimś to może być problem:P Jak na początek proponuje zacząć od ekstraktów słodowych przy których mamy mniej pracy. Ja już robiłem nawet swój własny słód ale jak mówię trzeba mieć dużo czasu i ogromne chęci bo piwo jest naprawdę trudno zrobić (zaryzykowałbym opinię że to najtrudniejszy trunek do zrobienia w domu ale dla ambitnych absolutnie osiągalny)
Re: Jak uwarzyć piwo?
Dobre piwa kosztują trochę więcej niż 4 zł
Re: Jak uwarzyć piwo?
Dokładnie, raczej od 8zł w górę... a dzisiaj jest światowy dzień piwowara, trzeba świętować ^^
- Drapichrust
- Guru
- Posty: 180
- Rejestracja: 5 września 2007, 14:32
- Lokalizacja: Jasło
Re: Jak uwarzyć piwo?
Witam,
osobiście warzę piwo w domu i cieszę się że w Jaśle ktoś zaczyna w tym kierunku działać:)
Kolega strzała nie do końca ma rację. Aczkolwiek, niektórzy twierdzą aby zacząć od procesu jaki strzałaprzytoczył. Ma to niby wyrobić pewne nawyki. Ja do końca się z tym nie zgodzę, zaczynałem od tego i uważam, że można było zacząć od razu od zacierania.
Pokrótce. Proces warzenia piwa trwa ok 8 godzin. W tym czasie zaciera się słód, filtruje i gotuje się brzeczkę. Do tego dochodzi mycie wszystkiego oraz schłodzenie brzeczki celem zadania drożdży. Po fermentacji zlewamy do butelek. I najważniejsze cierpliwość, piwo po zabutelkowaniu musi leżakować. Z tym jest największy problem, szczególnie po pierwszym razie:)
Jeżeli chcesz warzyć piwo i mieć z tego frajdę to proponuję zacząć od zacierania. Ekstrakty słodowe oraz chmielowe nie dają tyle frajdy a i masz mały wpływ na smak końcowy piwa.
Odsyłam do lektury oraz forum. Tam jest kopalnia wiedzy, otrzymasz odpowiedzi na wszystkie pytania.
Z mojej strony również możesz liczyć na wsparcie.
www.piwo.org
Pozdrawiam i życzę udanych warek!:)
osobiście warzę piwo w domu i cieszę się że w Jaśle ktoś zaczyna w tym kierunku działać:)
Kolega strzała nie do końca ma rację. Aczkolwiek, niektórzy twierdzą aby zacząć od procesu jaki strzałaprzytoczył. Ma to niby wyrobić pewne nawyki. Ja do końca się z tym nie zgodzę, zaczynałem od tego i uważam, że można było zacząć od razu od zacierania.
Pokrótce. Proces warzenia piwa trwa ok 8 godzin. W tym czasie zaciera się słód, filtruje i gotuje się brzeczkę. Do tego dochodzi mycie wszystkiego oraz schłodzenie brzeczki celem zadania drożdży. Po fermentacji zlewamy do butelek. I najważniejsze cierpliwość, piwo po zabutelkowaniu musi leżakować. Z tym jest największy problem, szczególnie po pierwszym razie:)
Jeżeli chcesz warzyć piwo i mieć z tego frajdę to proponuję zacząć od zacierania. Ekstrakty słodowe oraz chmielowe nie dają tyle frajdy a i masz mały wpływ na smak końcowy piwa.
Odsyłam do lektury oraz forum. Tam jest kopalnia wiedzy, otrzymasz odpowiedzi na wszystkie pytania.
Z mojej strony również możesz liczyć na wsparcie.
www.piwo.org
Pozdrawiam i życzę udanych warek!:)
Re: Jak uwarzyć piwo?
Ja z kolei nigdy nie robiłem piwa z puszki zawsze zacieram. Pisałem tylko że to czasochłonne i piwo jest tak specyficzne. że łatwo je zepsuć ale jak ktoś jest ambitny i chce to nie bedzie miał najmniejszego problemu z zacieraniem.
- Drapichrust
- Guru
- Posty: 180
- Rejestracja: 5 września 2007, 14:32
- Lokalizacja: Jasło
Re: Jak uwarzyć piwo?
Czyli jednak w Jaśle robi się piwo:)
Cieszy mnie to bardzo. Można by było zrobić jakieś spotkanie, wymienić się doświadczeniami?:)
Cieszy mnie to bardzo. Można by było zrobić jakieś spotkanie, wymienić się doświadczeniami?:)