Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

O wszystkim, czyli o niczym...

Moderatorzy: paul_proteus, President

treneiro99
Obyty
Obyty
Posty: 58
Rejestracja: 18 marca 2011, 23:21

Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: treneiro99 » 5 grudnia 2014, 14:49

Czy słyszeliście cos ostatnio o jakimś wybuchu w elektrowni jądrowej na Ukrainie?

Awatar użytkownika
avicularia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 472
Rejestracja: 17 sierpnia 2011, 18:02
Lokalizacja: Dżasło

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: avicularia » 5 grudnia 2014, 16:49

no właśnie tak...w aptece. Ale w mediach cisza, więc nie wiem czy to miejska legenda czy niewygodna prawda

Awatar użytkownika
Public Enemy
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 293
Rejestracja: 17 grudnia 2012, 19:58

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: Public Enemy » 5 grudnia 2014, 17:00

Czytałem że jeden reaktor wyłączono ale o wybuchu nic.Zreszta może byc jak z Czarnobylem i nic nie powiedza od razu.Albo powiedza że nic nie było bo to naród zakłamany.

Awatar użytkownika
avicularia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 472
Rejestracja: 17 sierpnia 2011, 18:02
Lokalizacja: Dżasło

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: avicularia » 5 grudnia 2014, 17:06

tylko ,ze w donie społeczeństwa informacyjnego,że obieg informacji jest błyskawiczny, cos powinno gdzies pisać. Nie mówię, ze na Russia Today :D

piotrek
VIP
VIP
Posty: 1474
Rejestracja: 30 września 2010, 10:54

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: piotrek » 5 grudnia 2014, 17:11

gdyby nie Rosja, do dziś paliliby łuczywem. Jeśli ktoś ma inne zdanie, niech napisze co wynaleźli ukraińcy? oprócz mordu na Wołyniu i bandery - ja nie wiem

Awatar użytkownika
luc
VIP
VIP
Posty: 1025
Rejestracja: 8 sierpnia 2014, 18:11

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: luc » 5 grudnia 2014, 19:03

Oficjalne dane: awaria transformatora czy coś. Nieoficjalnie mówi się o wygaszeniu z braku paliwa z Rosji (długi).Niektórzy sugerują,że Ukraińcy ostatnio eksperymentuja ryzykownie z Amerykańskim paliwem.I to by było na tyle. Dane z IF UMCSu w Lublinie, IFJ PAN w Krakowie i z Bielska Białej nie wskazują na jakiś wzrost radiacji powyżej poziomów alarmowych.RT nie pisze o wybuchu i wzroście promieniownaia, CNN to samo.U Niemców również pomiary w normie.Brak zatem dowodów.

Zresztą Zaporoże jest od nas chyba z ponad 1000 km,czyli dalej jak Czarnobyl. Jeszcze dodam wam tyle: jak już jutro nic nie przywiałoby (a takiej opcji raczej nie ma),to nawet jakby wybuchło - wiatry stamtąd będą niosły powietrze na Bałtyk przez Białoruś i na Rumunię i Bułgarię.Takie są prognozy.

Oczywiście sól jodowaną czy tam płyn lugola warto mieć.Jeśli chodzi o sól jodowaną,to tym bardziej,że przecież mieszkamy daleko od morza,więc jodu u nas i tak brakuje.

Awatar użytkownika
antykieckowy
VIP
VIP
Posty: 2999
Rejestracja: 21 stycznia 2011, 20:54
Kontakt:

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: antykieckowy » 5 grudnia 2014, 19:49

Najzabawniejsze w tej całej "awarii" jest to, że Ukraińcy będą teraz kupować prąd od Rosji http://pikio.pl/awaria-w-elektrowni-ast ... -ukrainie/
Premier Ukrainy, Arsenij Jaceniuk, potwierdził dzisiaj informacje o awarii w największej w Europie elektrowni atomowej znajdującej się na południowym wschodzie Ukrainy. Do awarii w Zaporskiej Elektrowni Atomowej (ZAES) doszło w ubiegłym tygodniu (28.11), jeden z bloków został wówczas wyłączony. W związku z awarią Ukraina zamierza zamówić prąd z… Rosji.
A co do samego zagrożenia to PAA wydała specjalny komunikat odnośnie siania paniki w mediach http://pikio.pl/panika-po-awarii-w-ukra ... tomistyki/
„W związku z rozpowszechnieniem przez nieodpowiedzialne osoby nieprawdziwej informacji o zagrożeniu spowodowanym incydentem w ukraińskiej elektrowni jądrowej Zaporoże na Ukrainie, Państwowa Agencja Atomistyki informuje, że brak jest jakiegokolwiek zagrożenia radiacyjnego dla Polski”

W dalszej części komunikatu PAA zapewnia, że sytuacja radiacyjna w Polsce jest całodobowo monitorowana przez Centrum ds. Zdarzeń Radiacyjnych, które dotychczas nie odnotowało żadnego wzrostu poziomu mocy dawki promieniowania gamma na terenie Polski o czym portal pikio.pl pisał w artykule informującym o awarii.

Na koniec w komunikacie PAA tłumaczy, że awaria polegała na wystąpieniu problemów w części elektrycznej turbozespołu III, który musiał zostać wyłączony i oznacza to także wyłączenie reaktora. PAA zapewnia, że incydentowi takiemu nie towarzyszy żadne uwolnienie do środowiska substancji promieniotwórczych.

strzała
Mistrz
Mistrz
Posty: 93
Rejestracja: 19 lipca 2012, 21:13

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: strzała » 5 grudnia 2014, 22:04

wypijcie coś bo z tego nieróbstwa majaczycie wszyscy.... żenada.pl się kłania piz..y

beti
Guru
Guru
Posty: 178
Rejestracja: 1 marca 2012, 18:06

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: beti » 5 grudnia 2014, 23:11

jak zwykle po fakcie cos glosniej,zadne apteki i specyfiki nie pomoga,juz zezarlismy te dawki,a wciskanie kitu jak zwykle im najlepiej wychodzi,bo przeciez prawdy nikt nie ujawni,klamstwa i oszustwa,wszystko za kase zrobia,truja z kazdej strony....tak jak wciskanie kitu ze kontenery z salwadoru nie sa szkodliwe,debile maja zaplacone i bezczelnie klamia ze nic zlego tam nie ma,wiec czemu inne kraje odmowily utylizacji?o to jest pytanie,bo najgorszy syf sie pozbywaja z innych krajow a debile w polsce przyjmuje i truja wszystkich....patrzac na wszystkie przekrety i klamstwa to polacy sa wlasnie matolami nr.1

Awatar użytkownika
luc
VIP
VIP
Posty: 1025
Rejestracja: 8 sierpnia 2014, 18:11

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: luc » 6 grudnia 2014, 11:03

beti pisze:jak zwykle po fakcie cos glosniej,zadne apteki i specyfiki nie pomoga,juz zezarlismy te dawki,
Po pierwsze - raczej nie było dawek. Wybuchu reaktora nie da się tak łatwo i solidarnie ukryć.Zwłaszcza niemożliwe,by źródła nie tylko u nas,ale i w Niemczech,Rosji,Szwecji itd milczały,poza tym poziomy nie są przekroczone. Nieufność wobec takiej podłej władzy jaką mamy,zwłaszcza w tej kwestii - po tym co było w wypadku Czarnobyla za PRL jest chwalebna,ale nie panikujmy.Większym problemem jest już Fukushima i radioaktywność niektórych produktów z Japonii.

Po drugie: jak coś wybuchnie kiedyś bliżej (np. jak zbudują taką elektrownię u nas - wtedy przy obecnych władzach,niezależnie od partii to będzie kwestia czasu) to w aptekach leków nie dostaniecie,bo będzie ich za mało i zostaną wykupione.

Po trzecie: niezależnie od tego czy coś wybuchło czy nie - jesteśmy daleko od morza,więc uzupełnianie jodu np. i tak by się przydało.Oczywiście bez przesady - ale jednak.

ajaks1
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 467
Rejestracja: 6 marca 2012, 16:03

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: ajaks1 » 6 grudnia 2014, 12:58

Nie chcę was martwić ale ta chmura idzie na Polskę, w mediach o tym nie powiedzą, żeby nie było paniki, informacja ze źródła nieoficjalnego ale prawdziwa. Jak widać po 25 latach nic się nie zmieniło dalej mamy kłamstwa w mediach i ukrywanie prawdy, która wyjdzie na jaw po latach tak jak to było w przypadku Czarnobyla

Awatar użytkownika
luc
VIP
VIP
Posty: 1025
Rejestracja: 8 sierpnia 2014, 18:11

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: luc » 6 grudnia 2014, 14:01

ajaks1 pisze:informacja ze źródła nieoficjalnego ale prawdziwa
Chodzi ci o to "nieoficjalne źródło" ? http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/awari ... dioaktywne czy może o blog kefira ? pfff... To ci rzetelne źródła.

Dzieciom oczywiście jod można podawać jak macie - zaszkodzić chyba nie zaszkodzi.Ale panikować nie ma co.Na razie jako najbardziej wiarygodne dane znalazłem to:
https://allegedlyapparent.wordpress.com ... -possible/

Wniosek z tego raczej nie taki,że mógł być wyciek,lecz bardzo mały spowodowany mikropęknięciami (na zachodzie takie też są,np w Belgii).Należy jednak podejrzewać,że stare Ukraińskie reaktory ze względu na brak serwisowania zaczynają się psuć i "przeciekać". Poważnego zagrożenia niczym Fukushima czy Czarnobyl jednak raczej nie ma.Mam na myśli jednak: na razie nie ma :!:

Tu macie więcej danych:
http://www.radioaktywnosc.umcs.lublin.pl/ - brak zagrożenia.
http://www.gammavo.dotdenial.org/ - brak zagrożenia.
https://allegedlyapparent.wordpress.com ... -monitors/ - też w najbliższych nam krajach - brak zagrożenia.
Nie chcę nic zakładać,ale skoki w porównaniu z promieniowaniem tła może i były (JUŻ były),ale małe i krótkotrwale.Były - owszem - tyle,że na poziomie nanosivertów (10^-9) na godzinę,podczas gdy realne zagrożenie to radioaktywność na poziomie wielu mikrosiwertów (10^-6) na godzinę. Porównywanie tych skal to jak porównywanie milimetra do metra,zresztą na codzień stosowane urządzenia mają wieksze emisje.Tak samo jak radon w piwnicach. Do poczytania:
http://www.paranormalne.pl/topic/27061- ... ompendium/ - tym razem powiedzmy,że ten serwis wyjątkowo nie pieprzył bzdur...

Jeśli nadal nie wierzycie,to oprócz płynu lugola dla dzieci nie zapomnijcie o pieluchach.Dla was...
Ostatnio zmieniony 6 grudnia 2014, 14:33 przez luc, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
dragoness
VIP
VIP
Posty: 12024
Rejestracja: 26 lutego 2009, 19:56

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: dragoness » 6 grudnia 2014, 14:06

Gdzie Zaporoże, a gdzie Czernobyl :zalamany: Nie ma co siać paniki. Awaria z 86 roku była o wiele poważniejsza, a jakoś wszyscy żyjemy, chociaż z niepokojem obserwuję wzrost zachorowań na raka i guzy wszelakie wśród mlodzieży. Powszechna jest też cukrzyca i padaczka. Czy to ma związek, nie wiem. Moje "czernobylowe" dzieci są zdrowe.

houseMd
Guru
Guru
Posty: 135
Rejestracja: 1 października 2012, 12:02

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: houseMd » 6 grudnia 2014, 17:56

Siejecie panikę nie potrzebna

Mars1024
Guru
Guru
Posty: 193
Rejestracja: 20 czerwca 2013, 19:43

Re: Chmura radioaktywna nadciągająca nad Polskę???

Post autor: Mars1024 » 6 grudnia 2014, 18:10

Zapraszam do BRZOZOWA i RZESZOWA NA ONKOLOGIE to się wam wszystkim otworzą OCZY :(

ODPOWIEDZ