Potrawy świąteczne
Re: Potrawy świąteczne
zupa grzybowa jest dobra, kapusty tez prosto się robi
- wujek_garfield
- Przyjaciel Forum
- Posty: 297
- Rejestracja: 4 czerwca 2016, 11:53
- Lokalizacja: PROFIL ZAMKNIĘTY PRZEZ UŻYTKOWNIKA.
Re: Potrawy świąteczne
groch jasiek: zalać dzień przed (musi nasiąknąć !),ugotować (długo się gotuje,soli niedużo a instrukcje są - trzeba po czasie ponad pół godziny próbować czy miękki),pomaścić stopioną margaryną w kostce bodajże. - taniocha ! - większość sklepów.
Czasem podawany z kapustą - więc albo ugotować kapustę (trzeba szukać przepisu) albo kupujesz do tego kiszoną i liczysz że ujdzie.
kluski z makiem: kup makaron (najlepiej łazankowy czy nitki) i mak.makaron ugotować i makiem posypać.to wszystko. Jak nigdy nie gotowałaś makaronu - łyżka soli + woda, makaron gotować jak zawrze,aż będzie miękki (próbujesz po odrobince).Jak miękki odcedzić na cedzaku.Nie gotować za długo,trzymania w wodzie po ugotowaniu bym też nie polecał (choć niektóre kobiety tak robią,ale rewelacja to potem nie jest).Makaron warto mieszać,by nie przywierał do garnka.
barszcz czy grzybowa: do kupienia w torebkach w każdym większym sklepie - też łatwo i tanio do barszczu coś się dodaje,ale nie trzeba być tu niewolnikiem tradycji - pierogi np. ruskie mogą być do niego nie muszą być uszka (zresztą uszka to chyba ciasto jakieś) - a pierogi kupisz nawet w sklepie (ale nie będzie to tanio).Tak czy siak poszukaj po większych sklepach typu Tesco,Lidle czy Biedronka - gdzieś będzie.
pierogi z kapustą: kupić w większym sklepie jak nie umiesz zrobić (choć tanie nie będą),możesz też poszukać w necie przepisu,no ale pierogi robić to już nie taka łatwizna.Pierogi ze sklepu gotujesz jak makaron - wrzucasz na posolony wrzątek.Potem czekasz aż wypłyną (ale makaron nie zawsze wypływa).
Mówi ci to facet,który z takimi daniami (no może poza zrobieniem pierogów jak należy) poradził by sobie bez problemu i nie jest talentem kucharskim - bo pichcić nauczyłem się w akademiku.Każdy może,tylko konieczne jest poćwiczyć.Nie czujesz się z czymś pewna - spróbuj upichcić na próbę wcześniej.
Czasem podawany z kapustą - więc albo ugotować kapustę (trzeba szukać przepisu) albo kupujesz do tego kiszoną i liczysz że ujdzie.
kluski z makiem: kup makaron (najlepiej łazankowy czy nitki) i mak.makaron ugotować i makiem posypać.to wszystko. Jak nigdy nie gotowałaś makaronu - łyżka soli + woda, makaron gotować jak zawrze,aż będzie miękki (próbujesz po odrobince).Jak miękki odcedzić na cedzaku.Nie gotować za długo,trzymania w wodzie po ugotowaniu bym też nie polecał (choć niektóre kobiety tak robią,ale rewelacja to potem nie jest).Makaron warto mieszać,by nie przywierał do garnka.
barszcz czy grzybowa: do kupienia w torebkach w każdym większym sklepie - też łatwo i tanio do barszczu coś się dodaje,ale nie trzeba być tu niewolnikiem tradycji - pierogi np. ruskie mogą być do niego nie muszą być uszka (zresztą uszka to chyba ciasto jakieś) - a pierogi kupisz nawet w sklepie (ale nie będzie to tanio).Tak czy siak poszukaj po większych sklepach typu Tesco,Lidle czy Biedronka - gdzieś będzie.
pierogi z kapustą: kupić w większym sklepie jak nie umiesz zrobić (choć tanie nie będą),możesz też poszukać w necie przepisu,no ale pierogi robić to już nie taka łatwizna.Pierogi ze sklepu gotujesz jak makaron - wrzucasz na posolony wrzątek.Potem czekasz aż wypłyną (ale makaron nie zawsze wypływa).
Mówi ci to facet,który z takimi daniami (no może poza zrobieniem pierogów jak należy) poradził by sobie bez problemu i nie jest talentem kucharskim - bo pichcić nauczyłem się w akademiku.Każdy może,tylko konieczne jest poćwiczyć.Nie czujesz się z czymś pewna - spróbuj upichcić na próbę wcześniej.
Re: Potrawy świąteczne
A moze ktos podrzuci pomysl na dobra salatke na swieta???
Re: Potrawy świąteczne
Standardowa jarzynowa. Albo coś mniej tradycyjnego - sałatka z ryżem, tuńczykiem i kukurydzą albo z surimi i makaronem ryżowym. Kiedyś robiłam jeszcze jakąś z wędzonym łososiem i ziemniakami i wszystkim bardzo smakowała. Myślę, że takie trzy pomysły są ciekawą alternatywą dla śledzia i karpia
Re: Potrawy świąteczne
Nie masz talentu czy po prostu nie umiesz gotować. Jeśli nie umiesz to idź i kup. Możesz w markecie jakieś mrożonki albo zamówić w jakiejś restauracji. A jeśli umiesz to wpisz w Google to co chcesz zrobić i będziesz mieć super przepisy.