gdzie z laptopem?

Wszystko co związane z nowymi technologiami, jak również z wszelkiego rodzaju sprzętem elektronicznym

Moderatorzy: paul_proteus, President

jasiu
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 47
Rejestracja: 28 grudnia 2008, 22:19

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: jasiu » 20 grudnia 2009, 01:51

Wojkup czytaj uważnie, etap ładowania się sterowników zakończony, potem normalnie restart, a u użytkownika powyżej niebieski ekran. Cóż sprawa skomplikowana, spróbuj pod jakimś linuksem w trybie live uruchomić kompa, podłóż pendriva i skopjuj dane z dysku c, które są ci najpotrzebniejsze. Teoretycznie linuks powinien wywalić ci wszelakie usterki w kompie, np. brudny czy uszkodzony napęd CD, uszkodzenia dysku. Na moje oko jest to sprawa sprzętowa, jeśli nie masz bladego pojęcia o naprawach komputerów to nic z tym nie zrobisz, idź do optimeksa, polecam ich serwis. Tylko pamiętaj, żeby poprosić ich o odzyskanie danych o ile są dla ciebie aż tak ważne, skasują za to kase, ale dane miał bedziesz dalej. Polecam wszystkim przy tej okazji robić kopie zapasowe waznych danych i zapisywanie ich NA DOBRYCH płytach DVD/CD np. Verbatime, tak to już jest, gdy trzyma się wszystko na dysku C.

Awatar użytkownika
wojnarjaslo
VIP
VIP
Posty: 173
Rejestracja: 22 maja 2006, 21:19
Lokalizacja: jasło
Kontakt:

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: wojnarjaslo » 20 grudnia 2009, 01:52

no wlasnie nie zrobilem, laduja sie tylko sterowniki a pozniej komputer sie restartuje, nie wlacza sie menu instalacyjne z plytki;/

jasiu
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 47
Rejestracja: 28 grudnia 2008, 22:19

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: jasiu » 20 grudnia 2009, 01:57

po załadowaniu się sterów powinien być restart i BEZ PRZYCISKANIA czego kolwiek powinno wyskoczyć ładne kolorowe okno z logiem windowsa, które prowadzi cię przez etap instalacji, domyślam się, że masz windowsa XP?? Napisz jeszcze co to za laptop podaj wszelkie jego dane i rodzaj systemu który był a który instalujesz, jaka wersja. Może być taka sprawa, że system ma za malo sterów i nie załadowaały się akurat te do twojego laptopa, wtedy trzeba zrobić płytkę programem, który doda sterowniki do systemu, nie wiem, czy jest to do końca legalne kompilowanie płytki.

Awatar użytkownika
wojnarjaslo
VIP
VIP
Posty: 173
Rejestracja: 22 maja 2006, 21:19
Lokalizacja: jasło
Kontakt:

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: wojnarjaslo » 20 grudnia 2009, 02:08

no wlasnie powinno, a tu niestety-zonk. laptop jest firmy toshiba. zaistalowany jest system windows xp i tego samego chcialem zainstalowac ponownie.
mam nadzieje ze nie padl dysk, bo na prawde znajduje sie na nim kilka potrzebnych plikow. ale pewnie bede musialy sie nim zajac wyspecjalizowane jednostki:)

Awatar użytkownika
GCN
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 259
Rejestracja: 30 lipca 2008, 18:39

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: GCN » 20 grudnia 2009, 09:24

Ciekaw jestem czy uruchamia się w trybie awaryjnym? Sprawdź i napisz.

Awatar użytkownika
wojnarjaslo
VIP
VIP
Posty: 173
Rejestracja: 22 maja 2006, 21:19
Lokalizacja: jasło
Kontakt:

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: wojnarjaslo » 20 grudnia 2009, 12:29

w trybie awaryjnym tez sie nie wlacza;/

Awatar użytkownika
Charlie_P
VIP
VIP
Posty: 992
Rejestracja: 20 października 2009, 17:51
Lokalizacja: ziemia
Kontakt:

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: Charlie_P » 20 grudnia 2009, 14:02

idz do zamexu na bednarskiej i tam Ci powiedzą co to. Sam nie kombinuj. Jak to wina systemu to zrobią Ci za 50zł jak uszkodzony dysko no to trzeba będzie nowy... chyba że jest na gwarancji

omnix
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
Posty: 20
Rejestracja: 20 grudnia 2009, 17:49

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: omnix » 20 grudnia 2009, 17:54

Hmm a sam instalowałes juz system na tym lapie? czy to pierwsza Twoja instalacja?? Uważam , że masz starszą wersję Xp-eka, na której zapewne nie masz sterowników do odpalenia dysku :) W lapach jest to typ "SATA"a w zwykłym PC-cie są "ATA".
Jeśli masz orginalny system możesz go łatwo przerobić programem nLite i ściagąjąc owe sterowniki SATA pod Twój system i kilka poprawek ze strony Microsoftu. Nie jest to łatwe ,aczkolwiek pomaga, XP nie ma sam w sobie sterowników SATA,ma je Vista,ewentualnie 7
jeśli chcesz więcej informacji ,napisz : 10326745

malwerose
Debiutant
Debiutant
Posty: 1
Rejestracja: 13 marca 2010, 11:54

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: malwerose » 21 kwietnia 2010, 22:17

Hejka chcę sformatować laptop. Czy ktoś może mi polecić dobry serwis w jaśle???? chciałabym aby zrobił to ktoś kto na tym się zna .. bo jak sam formatowałam to schrzaniłam parę rzeczy :/ :/
Ps. ile możne kosztować taka usługa??

Awatar użytkownika
Charlie_P
VIP
VIP
Posty: 992
Rejestracja: 20 października 2009, 17:51
Lokalizacja: ziemia
Kontakt:

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: Charlie_P » 21 kwietnia 2010, 22:20

w ZAMEXie na Bednarskiej 50zł :)

Awatar użytkownika
GCN
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 259
Rejestracja: 30 lipca 2008, 18:39

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: GCN » 22 kwietnia 2010, 07:37

Ja to robię za 30zł.

Awatar użytkownika
mironrak
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 316
Rejestracja: 18 maja 2009, 17:02
Lokalizacja: Okolice Jasła

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: mironrak » 23 kwietnia 2010, 14:58

Moze u ADAMS -ów

Awatar użytkownika
GCN
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 259
Rejestracja: 30 lipca 2008, 18:39

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: GCN » 24 kwietnia 2010, 09:39

Żadna różnica kto to zrobi z wyżej wymienionych tylko za ile. Windowsa i formatu nie da się zrobiś na kilka sposobów. Ważna jest konfiguracja systemu po instalacji oraz wgrane sterowniki i oprogramowanie.

Awatar użytkownika
Charlie_P
VIP
VIP
Posty: 992
Rejestracja: 20 października 2009, 17:51
Lokalizacja: ziemia
Kontakt:

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: Charlie_P » 24 kwietnia 2010, 09:56

lepiej gdy zrobią to fachowcy :)

Awatar użytkownika
mario
Mistrz
Mistrz
Posty: 98
Rejestracja: 2 maja 2007, 10:35
Lokalizacja: przedmieścia

Re: gdzie z laptopem?

Post autor: mario » 15 maja 2012, 15:43

do jakiego serwisu w Jaśle polecacie oddać przegrzewającego sie lapka ;)?

ODPOWIEDZ