Mój pierwszy przepis, na ciasto, które nie wymaga pieczenia, jest łatwe w wykonaniu i co najważniejsze świetnie smakuje
składniki:
1 litr mleka
2 duże paczki krakersów
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 l śmietany 30%
10dag płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa toffi / krówka.
\wykonanie/
Mleko z puszki gotować przez 3 godziny. Przestudzić.
Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajko z mąką. Stale mieszając, ugotowac budyń i wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.
/przełożenie ciasta/
spód brytfanki wyłożyć papierem-krakersy-masa budyniowa (zimna)-krakersy-karmel z mleka słodzonego-krakersy-bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
udanego, smacznego "wypieku"!:)