Kiełbasa swojska

O wszystkim, czyli o niczym...

Moderatorzy: paul_proteus, President

kiełbasaswojska
Debiutant
Debiutant
Posty: 1
Rejestracja: 17 grudnia 2015, 08:41

Kiełbasa swojska

Post autor: kiełbasaswojska » 17 grudnia 2015, 08:47

Witam serdecznie. Planuję na święta ubić świnie i jak zawsze część z niej zostawić a część sprzedać. Na handel była by tylko kiełbasa ,resztę zostawiam dla siebie. Jeśli jest ktoś chętny kupić proszę o kontakt tu na forum lub PW. Pozdrawiam .

areo1234
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 340
Rejestracja: 16 października 2009, 18:56

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: areo1234 » 17 grudnia 2015, 11:48

a piecze ktoś chleb swojski???:)

Chętnie bym kupił::)

Fukin_Mint_13
Doświadczony
Doświadczony
Posty: 62
Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 12:45

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: Fukin_Mint_13 » 17 grudnia 2015, 12:07

Nie umiesz sobie zrobić?
5 minut roboty i ponad godzinka czekania.

areo1234
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 340
Rejestracja: 16 października 2009, 18:56

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: areo1234 » 17 grudnia 2015, 12:09

nie !!! nie umiem

Fukin_Mint_13
Doświadczony
Doświadczony
Posty: 62
Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 12:45

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: Fukin_Mint_13 » 17 grudnia 2015, 12:39

Nie umiesz połączyć ze sobą 6 składników, przelać do formy i upiec w piekarniku?

T135
VIP
VIP
Posty: 1094
Rejestracja: 7 czerwca 2010, 17:33

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: T135 » 17 grudnia 2015, 13:20

Kielbasa swojska z Dobrucowej i Wrocanki jest bardzo dobra.

areo1234
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 340
Rejestracja: 16 października 2009, 18:56

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: areo1234 » 17 grudnia 2015, 15:09

właśnie nie chce z piekarnika tylko z Pieca na drewno!!! tak jak dawniej. taki chleb to mam w piekarni

Fukin_Mint_13
Doświadczony
Doświadczony
Posty: 62
Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 12:45

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: Fukin_Mint_13 » 17 grudnia 2015, 15:45

Co Ty bredzisz? Masz w piekarni...
W piekarni to masz chleb z emulgatorami i polepszaczami zwiększającymi wydajność ciasta i świeżość pieczywa a z sieciówek wyroby z ciasta głęboko mrożonego które zawiera fosforan wapnia, diglicerydy, chlorek wapnia, emulgatory, stabilizatory, to już od samego czytania odechciewa się jeść. Pomysleć, że ludzie trują się tym dzień w dzień.
W pierwszej kolejności dbaj o jakość produktów a potem szukaj pieca na drewno.

Wind
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 250
Rejestracja: 5 grudnia 2014, 14:15
Lokalizacja: jasło i okolice

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: Wind » 17 grudnia 2015, 15:55

Gdzie kupic swojską kiełbase na świeta w Jaśle?/Ale porządna kiełbasę a nie taką do której napchane jest masa najtanszego tłuszczu/smalcu??To co robia okoliczne masarnie to jest szok.Ja szukam takiej kiełbasy jak dawniej sie robiło przy swiniobiciu w gospodarstwie domowym.

Fukin_Mint_13
Doświadczony
Doświadczony
Posty: 62
Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 12:45

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: Fukin_Mint_13 » 17 grudnia 2015, 16:05

Wind pisze:Gdzie kupic swojską kiełbase na świeta w Jaśle?/Ale porządna kiełbasę a nie taką do której napchane jest masa najtanszego tłuszczu/smalcu??To co robia okoliczne masarnie to jest szok.Ja szukam takiej kiełbasy jak dawniej sie robiło przy swiniobiciu w gospodarstwie domowym.
Jakby to był tłuszcz i smalec dla zwiększenia objętości i wagi to jeszcze byłoby ok. Natomiast zepsuty gust ludzki, bylejakość i lokalne układy powodują, że tacy truciciele jak lokalne masarnie funkcjonują świetnie od lat. Mój pies nie chce jeść tego czym Jaślanie zajadają się od lat.

Awatar użytkownika
Czoper
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 455
Rejestracja: 6 lipca 2006, 21:00
Lokalizacja: Jasło

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: Czoper » 19 grudnia 2015, 11:43

Wind pisze:To co robia okoliczne masarnie to jest szok.Ja szukam takiej kiełbasy jak dawniej sie robiło przy swiniobiciu w gospodarstwie domowym.
Popytaj znajomych, dużo ludzi robi. Ja czasem też.
Jedni lubią tłustszą inni chudą, więc czy coś jest dobre lub nie to pojęcie względne.
Osobiście preferuję swojską z Dobrucowej i wcale nie odbiega od domowej, Jodłowa trochę za tłusta. A tłuszcz zawsze będzie bo musi być, i nie ma tańszy czy droższy, po prostu ze świni.
Fukin_Mint_13 pisze:Jakby to był tłuszcz i smalec dla zwiększenia objętości i wagi to jeszcze byłoby ok. Natomiast zepsuty gust ludzki, bylejakość i lokalne układy powodują, że tacy truciciele jak lokalne masarnie funkcjonują świetnie od lat. Mój pies nie chce jeść tego czym Jaślanie zajadają się od lat.
Kupuj w Krakowie tam o niebo lepsze. A najsmaczniejsze to z sieciówek. :ok:

Lokalne masarnie dużo zwierzyny skupują z okolicy, od ludzi prywatnych.

Fukin_Mint_13
Doświadczony
Doświadczony
Posty: 62
Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 12:45

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: Fukin_Mint_13 » 19 grudnia 2015, 19:36

Czoper pisze:
Wind pisze:To co robia okoliczne masarnie to jest szok.Ja szukam takiej kiełbasy jak dawniej sie robiło przy swiniobiciu w gospodarstwie domowym.
Popytaj znajomych, dużo ludzi robi. Ja czasem też.
Jedni lubią tłustszą inni chudą, więc czy coś jest dobre lub nie to pojęcie względne.
Osobiście preferuję swojską z Dobrucowej i wcale nie odbiega od domowej, Jodłowa trochę za tłusta. A tłuszcz zawsze będzie bo musi być, i nie ma tańszy czy droższy, po prostu ze świni.
Fukin_Mint_13 pisze:Jakby to był tłuszcz i smalec dla zwiększenia objętości i wagi to jeszcze byłoby ok. Natomiast zepsuty gust ludzki, bylejakość i lokalne układy powodują, że tacy truciciele jak lokalne masarnie funkcjonują świetnie od lat. Mój pies nie chce jeść tego czym Jaślanie zajadają się od lat.
Kupuj w Krakowie tam o niebo lepsze. A najsmaczniejsze to z sieciówek. :ok:

Lokalne masarnie dużo zwierzyny skupują z okolicy, od ludzi prywatnych.
Więdz jedz wujek te smakołyki z Trio odświeżane po 10 razy albo rób kiełbasy z tych sztucznie tuczonych świń....
Na zdrowie. Smacznego.

Awatar użytkownika
Czoper
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 455
Rejestracja: 6 lipca 2006, 21:00
Lokalizacja: Jasło

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: Czoper » 19 grudnia 2015, 21:19

Wójek nie pier dol bo tRIO już dawno nie ma. Błądzisz dzieciaku....
Dobrucowa , Zimna Woda, Wrocanka, Frysztak, To do sprawdzenia. Na młynarskiej jest Smakmięs to masówa tam to sama chemia ja osobiście nie polecam.

Awatar użytkownika
Czoper
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 455
Rejestracja: 6 lipca 2006, 21:00
Lokalizacja: Jasło

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: Czoper » 19 grudnia 2015, 21:28

Dzisiejsze działanie dla niedowiarków....


Obrazek

Awatar użytkownika
Czoper
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 455
Rejestracja: 6 lipca 2006, 21:00
Lokalizacja: Jasło

Re: Kiełbasa swojska

Post autor: Czoper » 19 grudnia 2015, 22:47

Swojska świnia do tego liść laurowy + zielę angielskie, pieprz , sól , zioła prowansalskie, papryka, saletra potasowa.

ODPOWIEDZ