zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Wydarzenia i komentarze z Jasła

Moderatorzy: hanka, paul_proteus

The Nun

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: The Nun » 7 czerwca 2010, 14:56

Po pierwsze na temat zbiornika Kąty-Myscowa jest wzmianka w polityce, mówił o tym Zając, Kaczyński, Gęsicka więc jest realna szansa że powstanie jak zmienimy osoby w rządzie, bo Tusk ma to w nosie,
Po drugie o polderach nikt nie wspomina, ani władze naszego miasta ani politycy
Po trzecie, gdzie w okolicach Jasła te poldery mogłyby być, jak wszędzie domy
Po czwarte, jak chcesz poldery to proszę wystosować odpowiednie pismo do rządu, i zebrać podpisy mieszkańców to może coś w tej sprawie uczynią.

Awatar użytkownika
milano
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 45
Rejestracja: 13 stycznia 2009, 10:30

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: milano » 7 czerwca 2010, 15:59

Zbiornik w Kątach może powstać ale nie rozwiąże on problemu powodzi w Jaśle i okolicach. Tak jak wspomniał ktoś wcześniej, potrzebna jest skuteczna polityka przeciwpowodziowa i mądrzy (przewidujący) ludzie decydujący w tych kwestiach.
Jakby na Wisłoce było mniej wody dzięki zaporze, to nie zrobiło by cofki ani na Ropę ani na Jasiołkę i nie zalałoby aż tak miasta.
Skoro zdaniem niektórych zapora rozwiązuje wszelkie problemy to nasuwa się pytanie, dlaczego pomimo zbiornika w Klimkówce Ropa osiągnęła tak nieprawdopodobnie wysoki stan..?

The Nun

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: The Nun » 7 czerwca 2010, 18:39

Dlatego, że woda została na zaporze przetrzymana (boże ciało), a gdy było jej za dużo - wypuszczono więcej niż zwykle, z tego tytułu przyszła tak duża fala.
Dlaczego tak zrobiono?? To pytanie do zarządcy i innych odpowiedzialnych za to.

Martiniquaa
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 40
Rejestracja: 21 maja 2010, 15:05

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: Martiniquaa » 7 czerwca 2010, 19:27

Tak to jest jak się buduje domy na terenach zalewowych.Jak tak dalej pójdzie to niedługo urzędnicy będą wydawać pozwolenia na budowę domu zaraz koło koryta rzeki, przed wałami ... Z naturą nie wygramy. Wszyscy mówią ,że takiej powodzi w Jaśle nie było. Wniosek jest jeden - wybudowanie nowego wału, plus bardzo inteligentne decyzje ludzi zarządzających Klimkówką i mamy powódź. Miejsca na poldery na pewno by się znalazły, tylko trzeba chęci. A jak wiadomo tego władzom brakuje...

Awatar użytkownika
luki666
VIP
VIP
Posty: 707
Rejestracja: 5 czerwca 2010, 23:49
Lokalizacja: okolice Jasla

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: luki666 » 7 czerwca 2010, 21:26

woda na klinkowce byla przetrzymywana dla turystow,ale ktos nie przewidzial ze beda jeszcze takie wielkie opady .klinkowce grozilo pekniecie i dla tego spuscili wode i w sumie to dobrze zrobili bo gdyby zapora nie wytrzymala to w jasle bylo by widac tylko dachy kosciolow.

Awatar użytkownika
milano
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 45
Rejestracja: 13 stycznia 2009, 10:30

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: milano » 8 czerwca 2010, 10:19

Jak to możliwe, że nikt nie przewidział? Przecież wszędzie trąbiono, że będzie kolejna fala opadów. Powinny być wyciągane konsekwencje względem osób odpowiedzialnych za tak wielkie zaniedbania. Straty są niewyobrażalne!
Wybudujmy kolejną zaporę w Kątach i zastanawiajmy się czy tym razem zaleje Jasło od Górki Klasztornej po Górkę Gorajowicką, bo ktoś spuści wodę ze zbiornika, który ma w takich sytuacjach wodę gromadzić (bo oprócz turystycznego przeznaczenia Klimkówka jest właśnie zbiornikiem retencyjnym).
The Nun, nie musiałeś/aś odpowiadać na moje pytanie, bo to było pytanie retoryczne. Idąc Twoim tokiem myślenia, gdyby opady wystąpiły w długi majowy weekend to reakcja ze strony pracowników zapory byłaby dopiero 4 maja bo wcześniej mieli święta. Po co w takim razie wydawać grube miliony na budowę zapory skoro takie trywialne czynniki decydują, że i tak ludzie zostaną zatopieni?

Awatar użytkownika
GCN
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 259
Rejestracja: 30 lipca 2008, 18:39

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: GCN » 8 czerwca 2010, 10:41

Moim zdaniem zapora w Kątach nic nie zmieni, ponieważ rzeka Wisłoka, na której ma być wybudowana stwarza najmniejsze zagrożenie dla Jasła. Najgorsza zawsze jest Ropa i Jasiołka.

Martiniquaa
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 40
Rejestracja: 21 maja 2010, 15:05

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: Martiniquaa » 8 czerwca 2010, 10:48

Dokładnie. Nie dość że nic nie zmieni, to w dodatku, może bardzo zaszkodzić, tak jak w przypadku Klimkówki. Zresztą naprawdę wątpię, czy budowa dojdzie do skutku, bo obiecywanie budowy zbiornika Kąty-Myscowa jest bardzo w modzie podczas kampanii wyborczej. Nie pozbawią sami siebie tak świetnej kiełbasy wyborczej ...

Awatar użytkownika
GCN
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 259
Rejestracja: 30 lipca 2008, 18:39

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: GCN » 8 czerwca 2010, 11:22

Ja pomimo tego, że nic nie zmieni jego budowa jestem za a to z tej przyczyny, że Jasłu potrzebne są inwestycje, jeżeli nie w przemysł to przynajmniej w turystykę. Taki zbiornik, Karpacka Troja, muzeum nart, Folusz, Wapienne, Liwocz i inne miejsca powinny przyciągać turystów a co za tym idzie pieniądze i miejsca pracy. Powinny powstać hotele i restauracje, trzeba wykorzystać bliskość Słowacji i gór, ale w urzędzie miasta chyba nikt tego nie zrozumie, wolą wpuszczać do Jasła obcy kapitał (Biedronki, Kauflandy itp.), których właściciele płacą podatki nie w Jaśle ani w Polsce, ale sam nie wiem gdzie. To nic dla miasta nie daje oprócz kilku miejsc pracy, w których i tak ludzi się wykorzystuje do maximum. Nawet jasielska galeria nic ciekawego nie wniosła.

Awatar użytkownika
grzybel
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 444
Rejestracja: 27 lutego 2007, 19:01
Lokalizacja: Jasło
Kontakt:

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: grzybel » 8 czerwca 2010, 11:27

o kurcze cóż za dyskusja. Sytuacja ze zbiornikiem retencyjnym na Klimkówce doskonale pokazała, co się stanie jak w takim zbiorniku jest za duży poziom wody, dla celów turystycznych(?) Zalało Gądki, Topoliny, Trzcinicę i wiele innych miejsc., pękły wały w Jaśle to rozlało się jeszcze na Jasło. Bo w Wisłoce i Jasiołce już była duża woda. A teraz identyczna sytuacja: opady i w trzech rzekach pełno i znów spuszczają wodę z Klimkówki i jeszcze z Kątów. Mieszkam w Niegłowicach i postawiony mam dom w tzw. terenie niezalewowym, ale w takim wypadku na 100% mnie zaleje. Idę kupić ponton, może w Dworze będzie jakiś używany i tani.

Awatar użytkownika
Bodzio634
Bywalec
Bywalec
Posty: 31
Rejestracja: 19 marca 2009, 22:41
Lokalizacja: Kosiówka
Kontakt:

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: Bodzio634 » 8 czerwca 2010, 22:59

The Nun pisze:Po pierwsze na temat zbiornika Kąty-Myscowa jest wzmianka w polityce, mówił o tym Zając, Kaczyński, Gęsicka więc jest realna szansa że powstanie jak zmienimy osoby w rządzie
Tak mówili, tylko dodaj że zawsze przed wyborami.
The Nun pisze: bo Tusk ma to w nosie,
A Kaczyński myślisz że nie ? Zamydlił Ci oczy swoim przyjazdem ? Był premierem i czemu nic nie zrobił ? Teraz też obiecał pomoc, zobaczysz czy dotrzyma :wstyd:

Awatar użytkownika
JURT
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 459
Rejestracja: 28 stycznia 2010, 16:20
Lokalizacja: CENTRUM EUROPY

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: JURT » 9 czerwca 2010, 13:54

Bodzio634 pisze: A Kaczyński myślisz że nie ? Zamydlił Ci oczy swoim przyjazdem ? Był premierem i czemu nic nie zrobił ? Teraz też obiecał pomoc, zobaczysz czy dotrzyma :wstyd:
Racja. Jak on był premierem to zapora w Kątach nie była dla niego ważna tylko akurat teraz :wstyd:. Jak wtedy w Jaśle była powódź to wysłał Dorna i nie wział odpowiedzialności za to że nie ma zapory a teraz nagle Jasło stało się dla niego ważne :dobani: . Powódź niemiałabyć wykorzystywana w kampani, a jak jest??!!(pytanie retoryczne) :krzeslem: I wcale nie bronię tu rządu Tuska.

loginspl
Guru
Guru
Posty: 140
Rejestracja: 24 maja 2010, 20:07

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: loginspl » 9 czerwca 2010, 14:26

zapora tajest juz planowana od 30lat tagże nawet jakby budowa teraz już ruszyła to trzba poczekać jeszcze z 10 lat a jak nie ma jaszcze planu to i 20 tagże szkoda pisać i nerwy tracic bedzie bo bedzie ale jeszcze musimy poczekać :P :P :P

Arcane
Bywalec
Bywalec
Posty: 30
Rejestracja: 18 marca 2009, 01:25

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: Arcane » 31 stycznia 2019, 21:13

Znowu na portalach internetowych powrócił temat zbiornika. Co o tym sądzicie ?

CYNGIEL
VIP
VIP
Posty: 1655
Rejestracja: 17 lipca 2011, 10:02

Re: zapora w Katach? czy to byloby rozwiazanie problemu ...

Post autor: CYNGIEL » 31 stycznia 2019, 21:36

Normalne.Zbliżają się wybory. ;)

ODPOWIEDZ